Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy Vít Starý koronavirus Počasí Extra Host (pořad)

Nejnovější kauzy

Polévka z netopýra? Grilované hadí maso? Vědci pořád netuší, kde se koronavirus vzal

+ Dalších 21 fotografií
Vědci pořád nemají jistotu, jak se koronavirus 2019-nCoV dostává do lidského organismus. V podezření je hadí maso, které se prodávalo na tržnici ve Wu-chanu. Další experti ukazují na netopýry. Je to pravděpodobné, ale není to jisté. Někteří lidé dál nahrávají na sociální sítě videa, ve kterých ukazují, že polévky z netopýrů se rozhodně nezřeknou.

Nejméně 56 mrtvých a více než 2000 nakažených. Taková je zatím bilance čínského koronaviru 2019-nCoV. Vědci varují, že virus se dál rychle šíří. První podezření hlásí Moskva i Vídeň. Vědci jsou přesvědčeni, že virus se šíří z člověka na člověka zřejmě přes sliznici. Otázkou je, zda se 2019-nCoV šíří také pohlavním stykem.

Maso z tržnice

Biologové a virologové mají podezření, že nákaza souvisí s masem divokých zvířat. Na tržnici ve Wu-chanu se prodává hadí maso i delikatesy z netopýra.

Co je koronavirus

Koronavirus je souhrnné označení pro čtyři rody virů, které způsobují u lidí a zvířat onemocnění s různým stupněm závažnosti. Název je odvozen od charakteristického uspořádání povrchových struktur lipidového obalu virů ve tvaru sluneční koróny.

Může způsobit běžné nemoci, například nachlazení, ale také smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) či infekce MERS (Middle East Respiratory Syndrome).

Nový typ koronaviru, který je označován jako 2019-nCoV, je sedmým typem z této skupiny virů, který je přenosný na člověka. Mezi příznaky infekce patří dýchací potíže, horečka a kašel.

Více o tématu

Nejpravděpodob­nějším rezervoárem viru 2109-nCoV jsou hadi. Plyne to ze závěrů publikovaných v magazínu Journal of Medicine Virology i z dalších odborných publikací. Koronaviry jsou ale pozorovány také u netopýrů.

Ve hře je také varianta, že někdo si mohl udělat polévku z netopýra, kterého před tím pokousal had. Vědci zatím přesně neví, zda může virus migrovat ze studenokrevných živočichů na teplokrevné.

„Hadi v přírodě často loví netopýry. Nicméně to, jak by se mohl virus adaptovat na teplokrevné i studenokrevné živočichy, zůstává záhadou,“ stojí v odborném textu. Vědci tak přiznávají, že nic nevědí na sto procent.

Recepty z netopýra

Netopýr se v Číně griluje nebo se z něj vaří vývar. Celý tvor se hodí do vody včetně kůže, chlupů i vnitřností. Pro zjemnění se může přidat kokosové mléko. Vývar se dochutí zeleninou a kořením. Číňané pak oberou hlavně jemné maso, ale dají se pozřít i kosti a křídla. Na internetu najdete mnoho záběrů, které dokazují, že mnozí jedinci se viru nebojí a delikatesu s chutí dál konzumují i po propuknutí epidemie.

Virus zabije pět procent

Koronavirus zabíjí zejména staré a oslabené lidi. Zabíjí v pěti procentech případů. SARS zabíjel 10 % nakažených.

Ve Francii je s nemocí hospitalizován pár ve věku 30 a 31 let. Oba pochází z města Wu-chan, do Francie přiletěli 18. ledna a nevykazovali tehdy žádné symptomy. Francouzští lékaři v sobotu večer varovali před panikou v Evropě. Pandemie by se Evropě měla vyhnout. Přesto v mnoha evropských městech občané vykupují ochranné roušky.

Tým odborníků usilovně pracuje na vakcíně. Lékaři věří, že jim pomohou zkušenosti v boji se SARS a MERS. Vakcína by mohla být na světě za několik měsíců.

KOMPLETNÍ ZPRAVODAJSTVÍ O KORONAVIRU NAJDETE ZDE.

Vývoj čínského koronaviru

Související články

Další články