Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Karlos Vémola o trestním stíhání: Chtějí mi zničit zápas s Kinclem, stěžuje si. Fakta jsou proti

Jaromír Soukup by si k sobě vyzval Karlose Vémolu.
Zdroj: herminapress
+ Dalších 8 fotografií
ANALÝZA

Já nic, já sportovec. A ta částka taky nesouhlasí! MMA bitkař Karlos Vémola (37) vydal sáhodlouhé vyjádření, kterým se ohrazuje proti informacím eXtra.cz o zahájení trestního stíhání jak vůči němu, tak vůči třem dalším jeho „kumpánům“. Pokud někdo čekal, že do své obhajoby, kterou přinesl například web iSport.cz, zamotá jméno svého květnového soupeře v Oktagonu Patrika Kincla, nemýlil se. Naše redakce jeho tvrzení rozebrala a ukazuje na všechny nesrovnalosti.

Karlos Vémola: Jsem nevinný

Redakce iSport.cz a další média obdržela oficiální stanovisko sportovce Karlose Vémoly, který jím reagoval na článek eXtra.cz o zahájení trestního stíhání proti jeho osobě. Informace jsme čerpali od velmi důvěryhodných zdrojů, které jsou důkladně seznámeny s vyšetřováním. Redakce si za zveřejněnými informacemi pevně stojí.

Jak ale tedy MMA zápasník reagoval?

Karlos Vémola: „Všude se teď dočítám, jak mi hrozí tři roky vězení. Tak to mi fakt nehrozí, i kdyby byla pravda, co si na mě vymysleli v udání, tak mi hrozí maximálně pokuta.“

Redakce eXtra.cz: Nesmysl. Karlos Vémola je obviněný podle § 299 trestního zákoníku, který se týká neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Obvinění je v druhém odstavci. „Kdo v rozporu s jiným právním předpisem usmrtí, zničí, poškodí, odejme z přírody, zpracovává, doveze, vyveze, proveze, přechovává, nabízí, zprostředkuje, sobě nebo jinému opatří jedince silně nebo kriticky ohroženého druhu živočicha nebo rostliny nebo exemplář druhu přímo ohroženého vyhubením nebo vyhynutím, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

Nemusí tedy dostat tři roky, ale automaticky to neznamená, že by následovala pouhopouhá pokuta.

Karlos Vémola: „Ale já jsem nic neudělal a za tím si stojím.“

Redakce eXtra.cz: Policisté jsou na základě vyšetřování přesvědčeni o opaku. Podle nich měl známému přenechat za úplatu Šarlotu, nelegálně získané mládě bílého tygra, tedy ohrožený druh, přestože věděl, že se to nesmí. Podle strážců zákona je byznys ve výši 145 tisíc korun jasně prokázaný.

Dále pak jsou celníci a kriminalisté přesvědčeni o tom, že si pořídil další tygří mládě, Antonii Rambu, a měl mu ji zlegalizovat kamarád A. Š., který má legálně čtveřici vlastních velkých tygrů. Nepomohlo však tvrzení, že má jít o mládě jeho zvířat – vyvrátilo to zkoumání DNA všech pěti šelem.

Policie je přesvědčená o tom, že skupina všech čtyř obviněných mužů moc dobře věděla, že se dopouští nelegálního jednání.

Karlos Vémola: „Dál jen pokračuje vyšetřování, protože naprosto nesouhlasím s jakýmkoliv nařčením.“

Redakce eXtra.cz: Ano, vyšetřování dál pokračuje. Vémola může proti trestnímu stíhání podat protest, ale vyšetřování nepokračuje kvůli tomu, že se mu něco nelíbí.

Karlos Vémola: „A proč se to děje teď? Někdo zase rozjel to samé, co na konci roku.“

Redakce eXtra.cz: Nikoli. Na konci roku celníci na základě důvodného podezření na spáchání trestného činu získali od soudu souhlas k domovní prohlídce. Tehdy byl Karlos ve fázi prověřování.

Dnes je to jinak. Již je trestně stíhaný. Změnila se situace, policie totiž dospěla k přesvědčení, že se dopustil trestného činu. Nic tedy není stejné. Nebýt toho, že ho teprve před pár dny obvinili, situace je stejná, ale není, už se změnila. Skutek mu samozřejmě ještě budou muset případně prokázat u soudu.

Karlos Vémola: „Ano, byla u mě v prosinci policejní kontrola, což se ví. Dál se pokračuje ve vyšetřování, to je celé.“

Redakce eXtra.cz: Není. Nové je trestní stíhání. To samozřejmě může skončit všelijak. Státní zástupce ho na základě stížnosti může zastavit, nemusí přijmout ukončené vyšetřování policie. Ale taky vše může jít dál standardně a může poslat obžalobu a dostat čtveřici trestně stíhaných před soud. To teprve uvidíme.

Karlos Vémola: „Stojím si za tím, že mám všechny dokumenty ke zvířatům v pořádku.“

Redakce eXtra.cz: Terminátor má samozřejmě právo na jakýkoli způsob obhajoby, může říkat pravdu, lhát, uvádět cokoli. Policie si je nicméně jistá tím, že jeho dokumenty k Antonii Rambě v pořádku nebyly. Jak by také mohly být v pořádku, když v nich je tvrzení, že je dítětem tygrů A. Š., přičemž znalecké zkoumání DNA to vyloučilo? Doklady k mláděti považují úřady nyní za falešné.

Doklady na další zvířata (vyjma Antonie Ramby a Šarloty) ale jsou patrně opravdu v pořádku.

Karlos Vémola: „Někdo to teď otvírá a vyjíždí s tím zase jenom proto, že se blíží květnová O2 arena. Jinak nechápu, proč se znovu píše o té samé kauze, o níž se psalo v prosinci, když jsem dorazil z nemocnice.“

Redakce eXtra.cz: Policie nečekala na to, kdy má Vémola jaký zápas. Prostě ho před pár dny obvinila, a proto se kauza znovu objevuje v médiích. Ale s tím rozdílem, že nyní je Karlos v postavení trestně stíhané osoby. S jeho prací to nemá nic společného.

Karlos Vémola: „Jedna a ta samá věc, která se nikam neposunula.“

Redakce eXtra.cz: Naprostá nepravda, nebo spíš lež. Posunula se zásadně. Je tu nově trestní stíhání, které donedávna nebylo.

Karlos Vémola: „Zvířata jsou pořád stejně dál u mě, starám se o ně a tak dále.“

Redakce eXtra.cz: Policie skutečně u Vémoly nechala tygří mládě, ale z prostého důvodu, že pro něj zatím neměla jiné umístění. Nikoli proto, že by snad byl očištěný. O žádných dalších jeho zvířatech nikdy nebyla řeč.

Karlos Vémola: „Je to zkrátka omílání staré kauzy, jen aby se mi znepříjemnila příprava na zápas. Ale to se nepovede.“

Redakce eXtra.cz: Policii zápas Kincl vs. Vémola opravdu nezajímá. Vypadá to ze strany Terminátora jen jako chabá výmluva.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy