Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Obří průšvih Karlose Vémoly: Podezírají ho z pašování tygrů, hrozí mu 3 roky kriminálu

Karlos Vémola a jeho nové tygří mládě.
Zdroj: Renata Bušková/eXtra.cz, se souhlasem Karlose Vémoly/koláž eXtra.cz
+ Dalších 6 fotografií
KAUZA

To je ale malér! Bijec Karlos Vémola (37) se často prezentuje jako velký milovník kočkovitých šelem, doma má třeba dvě lvice. Jenže pokud se prokáže to, co o něm kolovalo už řadu týdnů, dávno před razií celníků u něj doma, bude to s jeho láskou ke zvířatům možná úplně jinak. Podle exkluzivních informací eXtra.cz ho totiž vyšetřují kvůli podezření z nelegálního kšeftu a obstarávání tygrů, kteří jsou přímo ohroženi vyhubením. Za to podle trestního zákona hrozí až tři roky vězení.

Karlos Vémola: Obvinění z trestného činu

Když redakce eXtra.cz nedávno vydala nevinný článek o tom, že se MMA bojovník Karlos Vémola nechává v poslední době často vídat s mládětem tygra, ještě jsme nevěděli, co to vyvolá.

Redakce následně na základě zveřejnění textu získala informace, podle kterých po Vémolovi mají jít celníci. A nikoli kvůli nějakému dluhu za cla. Naše důvěryhodné zdroje tvrdí, že ho strážci zákona podezřívají ze spáchání přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími plodinami týkající se exempláře druhu přímo ohroženého vyhubením nebo vyhynutím. Jde o paragraf 299, odstavec druhý, Trestního zákoníku.

V případě prokázání viny je zde sazba odnětí svobody až tři léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. Může dojít i k citelné pokutě, například v řádu několika milionů.

Spadla klec

Vše podle našich informací odstartovalo šetření celníků u jistého P. P. z městečka na Chrudimsku, který se podobným tygříkem také chlubil na sociálních sítích, načež vyvolal zájem úřadů, které se rozhodly provést domovní prohlídku. „Vyskákalo u něj před domem několik desítek ozbrojenců. Berou to smrtelně vážně,“ konstatuje zdroj.

Při následném vyšetřování padlo obvinění, že dotyčný tygra pořídil od Karlose Vémoly, který mu údajně slíbil, že přes své kontakty tygra papírově zlegalizuje.

„Vémola měl údajně do ČR nějak dostat tři nebo čtyři koťata indických tygrů. Jeden měl jít tomu P. P., jiný prý zase Číňanům, kteří mládě měli použít na čínskou medicínu. Celníci u P. P. zabavili mobil i počítač a mají dost důkazů včetně nahrávek, tohle pod stůl těžko spadne. Vémolu teď vyšetřují de facto jako někoho, kdo je podezřelý z pašování vzácných živočichů, kterým hrozí vyhynutí,“ tvrdí naše zdroje.

„Zajímavé bude, jak bude vysvětlovat původ dalšího tygra, kterého ukazoval na Instagramu a tvrdil o něm, že ho má od někoho půjčeného. Podle státních registrů se v ČR letos narodila jen tři mláďata, dvě v Zoo Psáry a jedno u známého chovatele Berouska. Je jasné, že tyhle exempláře se tu tedy náhle zjevily jen tak, z ničeho nic,“ doplňuje zdroj.

Celníci redakci eXtra.cz již před měsícem odmítli informace jakkoli potvrdit nebo vyvrátit.

Obecně případy obchodování s mláďaty velkých šelem monitorujeme v kontextu novely tzv. týracího zákona, který zpřísnil podmínky pro chov kočkovitých šelem, mj. zakazuje jejich množení. To je možné jen v případě zoologických zahrad, které splňují náležité zákonné podmínky. O atypické případy se nejedná. Ve vztahu k aktuálně vedeným případům se z objektivních důvodů vyjadřovat v tuto chvíli nebudeme,“ uvedla k tomu pro naši redakci tisková mluvčí Sekce pátrání Generálního ředitelství cel Martina Kaňková koncem listopadu.

Razie je začátek

A právě podezření, jak Karlos Vémola získal svá další zvířata, například lvy, krokodýly, žraloky a další​, vyvolala nedávnou razii celníků, o které nyní informoval iSport, ale redakce eXtra.cz o ní má také informace. „Souvisí to s tímto vyšetřováním,“ tvrdí naše zdroje. Výše uvedená tisková mluvčí Blesku potvrdila, že na místě skutečně zasahovali.

Nyní se budou důkladně prověřovat veškeré dokumenty a zjišťovat, zda jsou pravé a legální a nevznikly jen jako „účelovka.

„Ano, můžu potvrdit, že u mě celní správa byla. Na základě udání. Šlo o vyšetřování veškerých mých zvířat, to znamená papíry k nim, povolení a tak dále. Vše jsem předložil. Žádné obvinění proti mně nebo trestní stíhání za tím nebylo. Byli tam vyšetřit moje papíry ke krokodýlům, ke lvům. Věc je dál v řízení a já na to mám zadanou mlčenlivost. Říkali mi, že se k tomu nemám vyjadřovat, že to nemám rozebírat. Takže je třeba se případně ptát policie,“ sdělil Blesku Vémola, který ale dle všeho ví, jak rozsáhlé vyšetřování a proč ve skutečnosti probíhá. 

Karlose jsme se zeptali, jak se celá věc s razií a jeho tygry má. Bijec se však obrnil hradbou mlčení a do vydání článku nám neodpověděl... 

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy