Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Válka na Ukrajině v přímém přenosu: Online můžete sledovat špionážní drony, i kde se právě střílí

V blízkosti operuje i slovenská armáda.
Zdroj: eXtra.cz / Jiří Masojídek
+ Další 4 fotografie
VÁLKA ONLINE

Války se odehrávají čím dál více online. Zatímco při dřívějších konfliktech jsme museli spoléhat na agenturní a televizní zpravodajství, jak doba pokročila, přesunuly se světové konflikty mnohem více na sociální sítě a další služby. Některé události z fronty tak můžeme sledovat takřka online. V našem článku pro vás zmapujeme online zdroje, které vám dění na Ukrajině dokážou přiblížit.

Hned ze začátku konfliktu se objevily zprávy, že civilní aerolinky okamžitě vyklidily vzdušný prostor nad Ukrajinou. Není se čemu divit, zvláště po katastrofě, kdy ruští vojáci při obsazování Krymu "omylem" sestřelili místo vojenského cíle let MH17 malajsijských aerolinek, na jehož palubě zahynulo skoro 300 lidí. Nikdo už nechce podobnou tragédii riskovat a Rusko, které mimochodem za tragédii nikdy nepřijalo odpovědnost, vesele používá raketové systémy Buk dále. Rusko vystřídalo hned několik verzí, jak se mohla tragédie stát, aniž by za to mohla právě jeho vláda, verdikt australsko-nizozemské vyšetřovací komise však zněl jasně.

Legendární vrtulník

O to více je nyní vzdušný prostor nad Ukrajinou sledován a účastnit se toho mohou i obyčejní lidé. Stačí využít služeb, které mezi dalšími stránkami nabízí třeba web Flightradar24, kde lze v reálném čase sledovat pohyb většiny letadel na světě. Každý tak může nahlédnout pod pokličku toho, co se kolem ukrajinského vzdušného prostoru děje. A jaká letadla můžete spatřit? Samostatnou kategorií jsou bezpilotní letadla. Lze se zde potkat jak s malým bezpilotním vrtulníkem rakouské značky Schiebel, který používá ruské námořnictvo, tak obří drony americké výroby Global Hawk (volací znak FORTE), které mají rozpětí křídel přes čtyřicet metrů a ve vzduchu vydrží i 30 hodin. Účel bezpilotních letadel je jasný - přiblížit se co nejvíce k bojištím a sbírat zpravodajské informace. Na jednotlivá letadla se můžete podívat v galerii.

Aktivní jsou ostatní mocnosti hlavně v okolí hranic. Na severu, kde Ukrajina sousedí s Polskem, se kolem hranic často "mihne" legendární vrtulník UH-60 Blackhawk neboli legendární Černý jestřáb. Pokud je na webu budete chtít najít, zkuste zadat jejich volací znak DUKE. Ty americká armáda používá zřejmě pro monitorování provozu na hranicích a také uprchlické situace. Blog webu flightradar24.com také spekuluje, že blackhawky mohou být používány k dopravě amerických ambasadorů na ukrajinské hranice, kde monitorují situaci.

Přehled nad ukrajinským nebem

Další stroje, které brázdí nebe kolem Ukrajiny a jejich velení se rozhodlo, že zůstanou civilním radarům viditelné, jsou tankovací letouny, z jejichž národnosti si můžeme odvodit, jaké mocnosti v oblasti nejvíce operují. Největší šanci alespoň virtuálně spatřit máte obří Boeingy KC-135 Stratotanker patřící americkému letectvu. Často vzlétají ze základen v Německu a poblíž území Ukrajiny dělají okruhy, při nichž doplňují palivo ostatním letounům. Některé transportní lety nechávají odhalené i Rusové. Pozorní diváci radarů si tak mohli všimnout hned několika přeletů obřího transportního Ilušinu Il-76, který zřejmě transportoval jednotky či vojenský materiál z centrálních částí Ruska právě do ukrajinského pohraničí.

Válka na Ukrajině.

Jak pomoci Ukrajině

Válka na Ukrajině je nejen vojenskou, ale také humanitární katastrofou pro místní obyvatele.

Pomoci můžete skrze několik finančních sbírek, které založily české neziskové organizace:

- Sbírka na platformě Darujme, kterou pořádá Paměť národa

- Sbírka organizace Člověk v tísni

- Sbírka organizace Charita Česká republika

- Sbírka organizace Adra na platformě Znesnáze

Více o tématu

Pokud by vám nestačil přehled o tom, co se děje nad ukrajinským nebem, existuje i server, kde se jen s nepatrným zpožděním zanášejí všechny informace o konfliktu na Ukrajině, jejich zdroj je hlavně na sociálních sítích. Interaktivní mapka webu LiveUAmap ukazuje, kdo kontroluje jaké území, kde se střílí z ručních zbraní či kde zasahuje ozbrojená technika. Lidé se tam také dozvědí, kde zrovna znějí sirény kvůli leteckým poplachům.

​Poznámka: Vrtulník Blackhawk na úvodním ilustračním snímku patří slovenskému letectvu, snímek byl pořízen poblíž hraničního přechodu Vyšné Nemecké - Užhorod.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy