Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Výročí korunovace královny Alžběty II.: Rozdíly s ceremoniálem jejího syna Karla III.

Korunovace krále Karla III. proběhla po sedmdesáti letech.
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 7 fotografií
Výročí

Od korunovace královny Alžběty II. (†96) uběhlo už sedmdesát let. Honosnou událost tehdy sledoval téměř celý svět. Jinak tomu nebylo ani v případě korunovace krále Karla III., jejího následovníka, která se uskutečnila 6. května 2023 ve Westminsterském opatství a kde nechyběla redakce eXtra.cz. V galerii se podívejte, jak se korunovace za těch dlouhých sedmdesát let proměnila.

Královna Alžběta II. nastoupila na trůn dne 2. června 1953. Tehdy se Londýn stále vzpamatovával z druhé světové války, a tak byla korunovace vnímána jako začátek něčeho nového. Na honosnou událost si lidé pamatovali i desítky let poté. Tehdejší americký letec Max Hancock vzpomínal slovy: „Vidět ten průvod a vidět nadšené lidi, kteří tam byli... to bylo pro mě ohromující. Věděl jsem, že vidím něco zvláštního, co si budu po zbytek svého života pamatovat,“ uvedl podle iDnesu.

Televizní přenos z korunovace tehdy sledovalo asi dvacet milionů obyvatel Velké Británie a dalších dvanáct milionů poslouchalo rozhlas. Jednalo se zároveň o historicky první korunovaci, na níž byli vpuštěni kameramani a fotografové. Tehdy sedmadvacetileté Alžbětě II. nasadil zlatou korunu posázenou kameny arcibiskup z Canterbury a vše proběhlo v pořádku. To se však nedalo říct o králi Eduardovi VII., kterému byla nasazena obráceně, nebo o královně Viktorii, která při nasazování málem křičela bolestí, jak napsal britský web Royal.

Obřad Karla III. byl skromnější

Po sedmdesáti letech se korunovace zopakovala. Ceremoniál krále Karla III. a jeho královny choti Camilly byl o poznání skromnější a kratší než královnin. Korunovace se uskutečnila 6. května ve Westminsterském opatství a redakce eXtra.cz v Londýně nechyběla.

Součástí obřadu bylo Karlovo pomazání, které symbolizuje jeho duchovní vstup do funkce, následováno jeho korunovací a intronizací, které představují převzetí světských pravomocí a odpovědností. Camilla byla korunována během kratšího obřadu. Poté se královská rodina vydala v průvodu do Buckinghamského paláce, kde pozdravila lid z balkonu.

eXtra.cz na korunovaci

Náš tým zpravodajů se vydal do Londýna, kde proběhne slavnostní korunovace krále Karla III. a jeho ženy Camilly. Reportéři pro vás zmapují přípravy na událost roku, přinesou zajímavé rozhovory s místními i českým prezidentem Petrem Pavlem a jeho chotí Evou Pavlovou. Po celý den korunovace pak budou přinášet zajímavé postřehy z místa.

Všechny články najdete zde.

Více o tématu

Korunovace Karla a Camilly byla první korunovací britského panovníka v 21. století a 40. korunovací ve Westminsterském opatství od korunovace Viléma I. Dobyvatele dne 25. prosince 1066.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy