Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Dojemné video z ukrajinské porodnice: Malé uzlíčky museli schovat do protileteckého krytu

Provizorní intenzivní péče pro novorozeňata na Ukrajině.
Zdroj: Twitter Dr. Denis Surkov, koláž eXtra.cz
+ Dalších 13 fotografií
Novorozeňata

Ukrajina se potýká s válkou. Na její území dorazili ruští vojáci a ukrajinští obyvatelé se snaží zachránit. Spousta z nich prchá z měst, která jsou pod palbou Rusů. Jenže ani válka nezabrání v tom, aby se rodily nové děti. Právě ty nyní musely být přesunuty do provizorního protileteckého krytu v budově dětské nemocnice v Dněpru. Videa z tohoto místa kolují po sociálních sítích.

Válka na Ukrajině stále pokračuje a místní musí improvizovat. Ukrajinci utíkají z měst, v nichž se bombarduje, do bezpečí. Schovávají se v krytech a v metru, které je například pro obyvatele hlavního města Kyjeva otevřené, jelikož tam lidé přespávají.

Jinak tomu není ani na jednotce intenzivní péče v dětské nemocnici v Dněpru na východě Ukrajiny. Zdravotní sestry musely novorozeňata přemístit do provizorního protileteckého krytu, který se nachází pod budovou. Dněpr byl totiž jedním z cílů raketových útoků ze strany Ruska.

Péče o novorozeňata v krytu
Válka na Ukrajině.

Jak pomoci Ukrajině

Válka na Ukrajině je nejen vojenskou, ale také humanitární katastrofou pro místní obyvatele.

Pomoci můžete skrze několik finančních sbírek, které založily české neziskové organizace:

- Sbírka na platformě Darujme, kterou pořádá Paměť národa

- Sbírka organizace Člověk v tísni

- Sbírka organizace Charita Česká republika

- Sbírka organizace Adra na platformě Znesnáze

Více o tématu

„Tohle je naše neonatální péče. V krytu. Dokážete si to představit?“ napsal doktor Denis Surkov, který video na sociální sítě zveřejnil. Na videu jsou vidět malé uzlíčky, které se nacházejí ve velmi malých provizorních prostorách.

Rusko zahájilo invazi ve čtvrtek 24. února ráno. Ruský prezident Vladimir Putin akci nazval „speciální vojenskou akcí“. Jenže náhle začal bombardovat města po celé Ukrajině a útokům se nevyhnulo ani hlavní město Kyjev.

Dění na Ukrajině sledujeme online.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy