Trendy
válka na Ukrajině Iveta Bartošová Výměna manželek 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Deset let od smrti Ivety Bartošové: Proč spáchala sebevraždu, nejtvrdší vzkaz manželovi

Josef Rychtář nezapomněl v den výročí sebevraždy Ivety Bartošové upravit její pomníček.
Zdroj: Profimedia, eXtra.cz/Martin Procházka
+ Dalších 39 fotografií
VÝROČÍ

Iveta Bartošová (†48) byla velmi křehká žena, která dokázala omámit i ty, co její hudbu vůbec neposlouchali. Měla obrovské kouzlo osobnosti. A velký dar uspět na veřejnosti. Bohužel od dětství se také neměla příliš ráda a na konci života už neměla sílu bojovat sama se sebou. Redakce eXtra.cz mapuje příčiny její sebevraždy.

Iveta Bartošová: Proč se zabila

Uplynulo již deset od chvíle, kdy princezna českého popu, zpěvačka Iveta Bartošová, neunesla tíhu svého bytí a skočila pod vlak. Pro mnohé to byl obrovský šok, pro autora těchto řádků zase tolik ne, jak jsme již nedávno uveřejnili. Tušil, že to nemůže dopadnout dobře.

Věděl, že Iveta se přes to, co vše si prováděla, měla ráda a předchozí pokusy vzít si život byly pouze demonstrativní, ale právě to, že radikálně zhubla a těsně před úmrtím vypadala jako kostra potažená kůží, zapříčinilo, že tentokrát už nenašla ani špetku síly bojovat se svými démony a psychickými problémy tak, jako stokrát předtím, takže tentokrát již zvolila bohužel pro ni nejsnazší řešení: utnout trápení jednou provždy.

Proč vůbec vypadala tak strašně? Přičítala to stomatologické operaci, ale její zjev by odpovídal smrtelné nemoci jater, jak o ní spekulovala rodina.


Msta Rychtáři?

Proč se zabila, může naznačit i datum jejího skutku. Narozeniny totiž 29. dubna slavil a stále slaví její manžel a momentálně vdovec Josef Rychtář. Dokáže si někdo představit, jaké emoce vůči němu Iveta ke konci asi tak měla, když se rozhodla jeho narozeniny již navždy poznamenat svým radikálním skutkem? Každý rok od té chvíle nemůže slavit, truchlí. Přišel o svůj velký den.

Někteří lidé jsou přesvědčeni, že šlo o pomstu. Že se od něj Iveta chtěla navždy odpoutat (spekuluje se o tom, že údajně předtím vážně uvažovala i o rozvodu, než se rozhodla pro definitivní řešení) a zároveň na něj výběrem data ukázat. Kolují řeči, že ji napájel, aby ji mohl ovládat. Upozorňoval na to například Jan Antonín Duchoslav. To ale Rychtář vždy odmítal.

Pak tu ovšem máme její psychiku poznamenanou lety pádů a vzestupů. I název knihy s její zpovědí Neměla jsem se nikdy narodit hovořil za vše. Iveta se milovala i nenáviděla zároveň, stejně to měla se showbyznysem a médii.


Média jsou v tom nevinně

Ta jsou mimochodem už deset let hloupě označována za spoluviníka její sebevraždy. Nemají s ní ale nic společného. Někdo říká, že na ní společenská média parazitovala, ale jde spíš o něco podobného vztahu ptáků, kteří vybírají hmyz z kůže kopytníků, takže jsou si vzájemně prospěšní. Říká se tomu vzájemně prospěšná symbióza.

Iveta tisk, televizi a weby potřebovala a milovala. Jenže v okamžicích, kdy se vlastním přičiněním, kvůli nevyrovnané psychice, dostala na dno, média se tomu logicky věnovala, protože čtenáři a diváci to v obrovském množství vyžadovali.

A pokud média v těch lepších chvílích Iveta využívala k propagaci, nemohla se divit tomu, že v těch horších zase TV vysílání i redaktoři a fotografové bez mrknutí oka vycházeli vstříc požadavkům zákazníků. Něco za něco, tichá dohoda.


Závěr

Co přesně bylo poslední kapkou, proč si Iveta Bartošová řekla, že dál už nemůže a že se raději vydá vstříc vlaku, to se už nikdy nedozvíme.

Víme, že vinit okolí (vyjma spekulací ohledně Rychtáře) nemá cenu. Zbavit někoho svéprávnosti, donutit ho léčit se, to je skoro nemožné a není to žádná legrace. Když někdo nechce, nedá se mu pomoci.

Doporučené video: Zavzpomínejte na Ivetu Bartošovou:


Takových pokusů měla ale velká řádka lidí. Bartošové pomáhali opakovaně, všechno vyšlo vniveč.

Máme tedy jen náznaky, z nichž vyplývá, že na konci už nebyla šťastná a neviděla svou budoucnost růžově.

Snad odpočívá v pokoji…

Královna kabelek a šátečků Alena Schillerová: Když vidím staré fotky, šla bych se zastřelit

Související články

Další články

Nejnovější kauzy