Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Půvabná Olena Zelenská: Studentská láska ukrajinského prezidenta ohromila svět

S manželem se seznámila během studií.
Zdroj: profimedia
+ Další 4 fotografie
první dáma

Olena Zelenska (44) je první dámou, kterou by si přál mít každý stát. Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského (44) odmítla opustit svého muže a zemi, ač Rusko bombarduje její vlast už několik dní. Olena se během pár hodin stala symbolem síly a odvahy nejen ukrajinských obyvatel, ale celého světa, jakkoli se svěřila ukrajinskému Vogue, že je raději v pozadí dění. Zůstává aktivní i na svém Instagramu, kde svým dvěma milionům sledujících mapuje hrůznou ruskou invazi. 

Olena Volodymyrivna Zelenska se narodila před 44 lety v ukrajinském městě Kryvyj Rih, kde studovala architekturu, nakonec si zvolila cestu scenáristky.

Seznámení s budoucím manželem

Olena a Volodymyr se seznámili během studií, byli už dříve jedním z nejoblíbenějších párů Ukrajiny, až poté se stali dvojicí v čele státu. Olena podle svých slov nikdy netoužila po pozornosti, ale po zvolení Zelenského prezidentem se změnila pravidla hry.

Současná první dáma Ukrajiny a její tehdy budoucí manžel, prezident Volodymyr Zelenskyj, byli spolužáci, ale neznali se. Zelenskyj v jednom z rozhovorů dokonce řekl, že se znal s mnoha jejími spolužáky, ale nikdy nepoznal samotnou Olenu. Seznámili se až o několik let později.

Studovala architekturu, posléze začala psát scénáře pro Studio Kvartal 95, uměleckou skupinu, kterou Zelenskyj založil, a právě díky jejich tehdejší spolupráci se dali dohromady. Na Volodymyrovi ji zaujal zejména důvtip.

Jejich vztah se postupně vyvíjel a po osmi letech známosti se v roce 2003 vzali. O rok později se jim narodila dcera Oleksandra a v roce 2013 přišel na svět i jejich syn Kyrylo.

Válka na Ukrajině.

Jak pomoci Ukrajině

Válka na Ukrajině je nejen vojenskou, ale také humanitární katastrofou pro místní obyvatele.

Pomoci můžete skrze několik finančních sbírek, které založily české neziskové organizace:

- Sbírka na platformě Darujme, kterou pořádá Paměť národa

- Sbírka organizace Člověk v tísni

- Sbírka organizace Charita Česká republika

- Sbírka organizace Adra na platformě Znesnáze

Více o tématu

Scénář, který se stal skutečností

Pár byl velmi dobře známý ještě před zvolením Zelenského do role prezidenta Ukrajiny. Společně vyprodukovali oblíbený pořad Wieczorny quarter, ovšem jedním z nejoblíbenějších párů Ukrajiny se stali, když Volodymyr vyhrál ukrajinskou verzi show Dancing wit the Stars. V roce 2015 se Zelenskyj ujal hlavní role v komediálním seriálu Služebník lidu, ve kterém hrál učitele dějepisu, který se stal náhodou prezidentem.

Vypadá to, jako by mu scénář napsal samotný osud, v roce 2019 se totiž stejný příběh "zhmotnil" i v reálném životě, když byl Zelenskyj zvolen prezidentem Ukrajiny a Olena se stala první dámou.

Zelenska se musela přizpůsobit nové realitě

Ač byl pár středem pozornosti, Olena Zelenska přiznala, že vždy stála raději bokem. "Vždy jsem raději stála stranou, než abych byla v centru pozornosti, ale nástup mého manžela do úřadu prezidenta změnil pravidla hry,“ řekla Olena ukrajinskému deníku Vogue.

"Musela jsem se přizpůsobit nové realitě. Přesto se raději zdržuji v pozadí. Nikdy jsem nesypala vtipy z rukávu, takovou povahu nemám. Je to můj manžel, kdo je vždy v centru pozornosti," dodala před nějakou dobou pro zmiňovaný deník.

První dáma, která zapůsobila na celý svět

Olena se role první dámy chopila, jak nejlépe mohla. To se projevilo v nejnáročnějších momentech jejího života, které zatím neutichají. 24. února napadlo mírumilovnou Ukrajinu Rusko, které bombarduje vojenská střediska, ale také civilní cíle včetně nemocnic nebo školy. Během ruských útoků byly zavražděny tisíce civilistů včetně dětí.

Volodymyr Zelenskyj během jednoho ze svých projevů řekl, že je terčem číslo jedna, jeho rodina pak terčem číslo dva. Ani tyhle hrozby ale Olenu nepřivedly k útěku, svému muži zůstává stále po boku a z Kyjeva podporuje své krajany. Není divu, že svým neochvějným přístupem zapůsobila na celý svět.

Bartošová brala úspěchy jako samozřejmost, svou slávu ale neustála, tvrdí její první manažer. Showbyznys ji semlel

Související články

Další články

Nejnovější kauzy