Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Válka na Ukrajině: Proti Rusům nastoupil i kamarád Lucie Šafářové, tenista Serhij Stachovskyj

Tenista Sergiy Stakhovsky vyměnil kurty za vojenskou výzbroj a brání svo uzemi.
Zdroj: Koláž eXtra.cz
+ Další 3 fotografie
ukrajina

Ukrajina je ve válce už druhý týden, mírumilovná země čelí invazi Ruska statečně. Do své rodné země se rozhodl vrátit i úspěšný tenista Serhij Stachovskyj (36), který se hodlá připojit k ukrajinské armádě. Na Instagramu prozradil, že je svědkem skutečně hrůzných činů. Jeho odvaha ohromila i Lucii Šafářovou (35), která se s ním zná od dětských let. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli ruské invazi na Ukrajinu ve čtvrtek večer nařídil všeobecnou mobilizaci. Po dobu válečného stavu, který nyní v zemi platí, nesmějí Ukrajinu opustit muži ve věku od 18 do 60 let.

Válka na Ukrajině.

Jak pomoci Ukrajině

Válka na Ukrajině je nejen vojenskou, ale také humanitární katastrofou pro místní obyvatele.

Pomoci můžete skrze několik finančních sbírek, které založily české neziskové organizace:

- Sbírka na platformě Darujme, kterou pořádá Paměť národa

- Sbírka organizace Člověk v tísni

- Sbírka organizace Charita Česká republika

- Sbírka organizace Adra na platformě Znesnáze

Více o tématu

Úspěšný ukrajinský tenista Serhij Stachovskyj ve své rodné zemi již nežije, avšak válka se ho natolik dotkla, že se rozhodl připojit k armádě, kam byli povoláni i jeho bratři.

"Zažívat všechno násilí, které nám vnucují ruské jednotky a Putinův režim. Vidím slzy v očích lidí, kteří si nejsou jistí svou budoucností. Vede mě to pouze k jedinému závěru - musíme zvítězit. Nesmíme se vzdát," uvedl na svých sociálních sítích Stachovskyj, který je hrdým Ukrajincem a také je podle svých slov velmi pyšný na prezidenta Volodymyra Zelenského, jenž svůj lid vede a dodává mu odvahu. Doma se o něj strachuje manželka, se kterou má tři malé děti.

Úspěšného světového tenistu zná od dětských let i česká tenistka Lucie Šafářová, která mu alespoň přes sociální sítě poslala slovní podporu. "Jsi tak statečný. Znám tě od dětských turnajů a vždy jsi byl bojovník! Držte se a my se za tebe modlíme, ať jsi v bezpečí, příteli," uvedla Šafářová, jež se do pomoci Ukrajiny také zapojila.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy