Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

REPORTÁŽ: Rekonstrukce poslední cesty Adámka (†3) a jeho matky: Tudy vedly jejich kroky

Vražda v Krkonoších: Rekonstrukce poslední cesty Adámka (†3) a jeho matky
Zdroj: Policie ČR, eXtra.cz/Jiří Masojídek, koláž eXtra.cz
+ Dalších 26 fotografií
TRAGÉDIE

Tragédie, která se stala v Krkonoších, otřásla celým Českem. Redakce eXtra.cz se rozhodla zrekonstruovat poslední cestu Jany a Adámka, matky se synem, kteří se kvůli Janině těžko pochopitelnému činu z Pece pod Sněžkou už nikdy nevrátí. Naše cesta začala u penzionu, kde bydleli, a skončila poblíž místa, kde byli nalezeni bez známek života.

Byla to cesta, která se rozhodně nešla lehce. Nemáme teď na mysli představu, co se asi matce honilo v ten moment v těchto místech hlavou. Cesta je sama o sobě poměrně vyčerpávající i pro člověka v dobrém fyzickém i psychickém stavu. Působí to na nás tak, jako by Jana byla rozhodnutá zemřít a pro provedení svého plánu byla ochotná podstoupit opravdu hodně.

Kdyby poprosila, lidé by jí pomohli

Vražda v Krkonoších

Matka se synem se ubytovala v horském penzionu U Sochorů den po Štědrém večeru, tedy 25. prosince. Na horách měli strávit 5 dnů. 

28. prosince 

Naposledy byla dvojice spatřena 28. prosince, kdy ji nasnímala kamera. Týž den je také viděl jeden muž. "Já ji viděl i s dítětem 28.12. na lanovce na Růžovce. Tam se pak chodí pěšky a je tam hrozný terén. Ten den to tam hrozně klouzalo, ledovka. A měla s sebou i sáňky, takže utéci před manželem asi nechtěla, to spíš se něco stalo nahoře u Růžovky. Ale to už jsem říkal policii," napsal na Facebooku muž, jehož identitu nechceme prozrazovat. Svoje svědectví následně potvrdil i redakci eXtra.cz. "Já ji viděl jenom chvilku, nějak jsem neviděl, že by se chovala divně. Vedla syna za ruku a v druhé ruce měla sáňky," uvedl svědek pro eXtra.cz. 

30. prosince 

O dva dny později přijali policisté oznámení od otce Adámka. "Na obvodním oddělení v Libčicích oznámil muž, že pohřešuje svou 40letou partnerku a společného 3letého syna. Tamní policisté zjistili, že měla odjet osobním vozidlem do Pece pod Sněžkou. Shodou okolností ve včerejších podvečerních hodinách zavolala na obvodní oddělení Pec pod Sněžkou majitelka jednoho z penzionů, že se u ní 25.12. ubytovala žena s malým dítětem, která měla 30.12. v dopoledních hodinách ukončit pobyt. Žena je však nekontaktní, pokoj je uzamčen a její vozidlo stojí před penzionem," uvádí policie na svém webu. Okamžitě se rozjela pátrací akce.

2. ledna 

Nakonec se naplnil nejhorší možný scénář. Dva dny po Silvestru byli oba, matka i chlapeček, nalezeni mrtví. "Odvoláváme pátrání po obou pohřešovaných. Dnes krátce po poledni je našli v lese v oblasti Růžové hory členové horské služby. Bohužel bez známek života. Příčina úmrtí je v šetření," napsala policie. 

3. ledna 

Od předešlého dne se rojilo mnoho teorií, jak k tragédii došlo. Nakonec se zjistilo, že má příběh ten nejhorší možný konec. "Ohledáním nalezených těl vyšetřovatelé zjistili, že se jedná o násilná úmrtí. Jde o podezření z vraždy a sebevraždy. Toto zjištění potvrdil i soudní znalec z oboru soudního lékařství, podle jeho předběžného vyjádření ke smrti došlo 28.12.2022," uvedla mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová na webu Policie ČR.


Více o tématu

Jana měla spoustu šancí říci si o pomoc i během poslední cesty. Od penzionu, ve kterém spolu s Adámkem bydleli, museli projít prakticky nejrušnějším koutem Pece pod Sněžkou. Cestou potkávali desítky, možná stovky lidí, kteří by jim jistě byli ochotni pomoci a ve zdánlivě bezvýchodné situaci by byli schopni Janě poskytnout útěchu. Ona ale podle všeho s nikým nemluvila.

"Lidi se tu točí hrozně rychle, maminka s dítětem na saních je tu naprosto obvyklý jev, pokud nebyla vyloženě ve špatném stavu, není důvod, aby si jí někdo všímal," říká nám taxikář, kterého jsme cestou oslovili. Je to tak, Pec je vytížené dovolenkové letovisko jako každé jiné.

Když docházíme na konec Pece, k lanovce na Sněžku je to ještě asi kilometr. Cestou je dětská naučná stezka, hned u stanice lanovky zase dětské hřiště. Můžeme se jen domnívat, že Adámek se tu cítil jako v sedmém nebi. Dole ve stanici prší, jsme ale dobře vybaveni a stoupáme lanovkou na Růžovou horu. Až na Sněžku nejezdí, prý je příliš silný vítr. Už v prostřední stanici podle cedule dole vane rychlostí 50 kilometrů za hodinu.

Nečas na Růžové hoře

Když vystoupíme na stanici Růžová hora, podmínky se rapidně zhoršují. Zatímco v Peci není kromě pár sjezdovek po sněhu ani památky, tady je asi třicet centimetrů mokré břečky kombinované s tajícím ledem. Vane opravdu silný vítr doprovázený sněžením a nám se okamžitě vybavují slova záchranářů o extrémně složitém pátrání. Najít tu někoho v tomto počasí a mimo cestu je opravdu extrémně náročné, už za několik metrů se vše halí do mlhy. Vydáváme se tedy na cestu k Portáškám, kam měli jít i Jana s Adámkem.

Najít tu smrt je snadné

Naši spolucestující, kteří nebyli s přípravou tak pečliví a několik z nich vyrazilo dokonce v teniskách a teplákách, hodně rychle chápou, že to byla zásadní chyba. Když asi po kilometru a půl chůze po zledovatělé cestě dorážíme k boudě Růžohorky, kde naposledy zaměřili signál Janina telefonu, drtivá většina lidí to otáčí zpět k lanovce. My ale pokračujeme dál. Někde mezi Růžohorkami a Portáškami totiž Jana s Adámkem sešla z cesty a uskutečnila svůj děsivý plán.

Nechceme hledat konkrétní místo. Nejen proto, že víme, že bychom porušovali pravidla, ale není to ani nijak důležité. Zjišťujeme, že najít tady smrt je podstatně jednodušší, než si kdokoliv může představit, a ruku na srdce - k čemu by nám bylo najít konkrétní místo, kde naprosto zbytečně vyhasly dva životy? Na půli cesty k Portáškám to otáčíme a vánicí se prodíráme zpět k lanovce.

Mohlo se jim dostat pomoci

Je šílené, kolikrát si cestou Jana mohla říci o pomoc. V Peci je policejní stanice jen pár stovek metrů od místa, kudy museli několikrát procházet, nemluvě o stanovištích Horské služby či stovkách lidí, kterým by jejich osud nebyl lhostejný. To je asi ta nejtíživější myšlenka, která nás od začátku pronásleduje.

Pokud i vy máte psychické potíže či jakékoli trápení, nečekejte a využijte pomoci odborníků. Obrátit se můžete například na Linku bezpečí 116 111, na Linku první psychické pomoci 116 123, na Centrum krizové intervence 284 016 666 nebo na Linku pomoci obětem kriminality a domácího násilí (Bílý kruh bezpečí) 116 006. Služby jsou poskytovány zdarma a nonstop.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy