Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy Karel Gott leukemie StarDance 2019 Nemoci z lásky Dlouhovláska

Nejnovější kauzy

Tohle jíte: Takhle se vyrábí maso do burgerů v českých McDonaldech

+ Další 3 fotografie
Proboha
O mase, ze kterého se dělají hamburgery v McDonaldu, bylo napsáno hodně. Jednu dobu platil hamburger z "mekáče" za lacinou náhražku masa a lidé se začali obávat, co to vlastně v oblíbených sendvičích jedí a zda se vůbec jedná o kvalitní hovězí maso. Dodnes je mezi lidmi zájem o to, jak se plátky masa dodávané do nejrozšířenější sítě fastfoodů na světě vyrábějí, a tak se někteří vydávají po stopách hamburgeru až na sever Polska, kde se maso na hovězí plátky zpracovává.

Závod, kde se hovězí plátky vyrábějí, se nachází na severu Polska ve městě Ostroda. V celém závodě panují extrémně přísné hygienické podmínky a člověk, který chce vstoupit dovnitř, musí být takřka celý zahalen. Do závodu se vydal i reportér iDNES.

Maso, které se do závodu přiveze, pochází z polských a českých krav. Provozní ředitel závodu Jakub Kwiatowski popisuje, jak se kontroluje hovězí maso, přivezené v kontejnerech. „V každém kamionu jich je přibližně 24. Musíme zkontrolovat vždy alespoň desetinu dodávky, to znamená tři kontejnery. Maso vysypeme na stůl, zkontrolujeme barvu a také, zda v něm nejsou třeba chrupavky,“ říká.

"Odebíráme přední části krav. To jsou nejlepší části pro výrobu burgerů, jelikož tam je přibližně 20 procent tuku, který je navíc přímo ve svalech,“ popisuje Kwiatowski a dodává, že české maso pochází od dodavatelů z Poličky. Pokud jsou v provozu všechny tři linky, zpracuje se podle ředitele v závodu denně maso z tisíce krav.

Zkontrolované maso potom putuje do mlýnků. V jednom se mele chlazené a v druhém zmražené. „Spojuje se z toho důvodu, aby poté zachovávalo tvar, nerozpadalo se a nelepilo se na formovací pás,“ vysvětluje českému reportérovi Kwiatowski. Poté se z namletého masa strojově vytvářejí stejnoměrné placičky. Ty z polského masa jsou nižší, ty z českého, které jsou na jiném páse, jsou vyšší. Hovězí placičky z českého masa se totiž dávají do McRoyalu či prémiových burgerů.

Hotové placičky potom ještě podle reportéra projedou chladicím zařízením, kde je teplota minus 40 stupňů, potom se plátek hluboce zamrazí do minus 29 stupňů. Takto zamražené maso se uloží do krabic a ty putují do Kladna, odkud se rozvážejí do McDonaldů po celém Česku.

Mohlo by vás zajímat

Další články