Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy koronavirus Extra Host (pořad) SuperStar 2020 Počasí

Nejnovější kauzy

Před 80 lety otevřeli první McDonald's: Na menu bylo 9 věcí, co jste si tehdy mohli objednat

Zdroj: profimedia.cz
+ Další 4 fotografie
výročí
Celosvětově oblíbený fastfood McDonald's slaví osmdesát let od svého založení. Podobu, ve které ho známe dnes, mu dal až americký podnikatel Ray Kroc, který měl údajně české kořeny. Úplně první restauraci s rychlým občerstvením otevřeli v květnu v roce 1940 bratři Richard a Maurice McDonaldovi v městečku San Bernardino. Od té doby tato firma, která vytvořila legendární BigMac, ovládla téměř celý svět.

Dnes byste jen stěží našli na světě místo, kde by poblíž nestál legendární McDonald's. Jídlo z „Mekáče“ milují děti i dospělí a ačkoliv nepatří zrovna do kategorie zdravého stravování, už 80 let přitahuje své návštěvníky jako magnet.

Pohodlně v autě

První McDonaldy fungovaly formou drive-in. Jelikož se v Americe v té době rozbíhal automobilismus, k výdejovému okénku přijížděli zákazníci autem. Tuto podobu prodeje si McDonald's uchoval dodnes a málokdo odolá a nezastaví u voňavého okénka McDrive.

V restauracích existoval jídelní lístek pouze s devíti položkami. Nechyběly hamburgery, hranolky, koktejly a zákusek. Hamburger stál 15 centů, hranolky deset. V původním „Meku“ nepoužívali židle, stoly ani nádobí. Vystačili si s papírem a plastovými příbory.

Pásová výroba

Současnou podobu a systém frančíz zavedl až v roce 1953 podnikatel a potomek českých imigrantů Ray Kroc. Toho podnik bratrů McDonaldů zaujal natolik, že se s nimi dohodl na spolupráci. Začal používat jejich prodejní systém a jméno firmy. Sám si pak v roce 1955 založil stejný podnik poblíž Chicaga. Restaurace začala ihned prosperovat.

Kroc chtěl vytvořit restaurační síť, která by pokryla USA od Atlantiku k Pacifiku. Inspiroval se tehdy Henrym Fordem a jeho pásovou výrobou. Hamburgery začaly být na chlup stejné, maso v nich mělo stejnou gramáž a začala se vytvářet laboratoř, která zkoumala, jak usmažit co nejlepší hranolky. I zákazník si rychle zvykl na zcela nový systém – vystát si frontu, rychle se najíst a ještě po sobě uklidit.

Kultovní Big Mac

Už začátkem 70. let se McDonald's stal nejrozsáhlejším řetězcem rychlého občerstvení v Americe a spolu s tím jedním ze symbolů americké kultury a způsobu života. Firma měla více než 800 poboček a její obrat přesahoval 170 milionů dolarů. Unikátem a novým symbolem společnosti se stal dvoupatrový hamburger Big Mac, který najdete v nabídce dodnes.

První restauraci v České republice otevřela společnost McDonald's 20­. března 1992 v Praze ve Vodičkově ulici.

Související články

Další články