Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Ornella bojuje o přežití v Survivoru, její táta s plicní embolií: S život ohrožující nemocí utekl ze špitálu

Ornella bojuje o přežití v Survivoru, její táta s plicní embolií: S život ohrožující nemocí utekl ze špitálu
Zdroj: Koláž eXtra.cz/Herminapress.cz/se souhlasem Josefa Kokty
+ Dalších 6 fotografií
RIZIKO

Reality show Survivor by se dala přeložit jako Přeživší. Za přeživšího se může považovat jak například účastnice aktuální řady této soutěže TV Nova Ornella Koktová (30), tak i její tatínek Michal Štika. Redakci eXtra.cz přiznal, že po odhalení vážné nemoci dost riskoval svůj život.

Michal Štika: Na životě ho ohrozila plicní embolie

„Byl to hustý zážitek. Bylo to asi dva dny před Silvestrem. Vůbec nevyhledávám doktory, spíš se kontaktu s nimi vyhýbám. Jsem v tom strašnej, snažím se všechno překonat sám. Ale Pepa (zeť Josef Kokta – pozn. red.) mě nahnal do nemocnice s tím, že tohle už není žádná sranda, že tady může jít o zdraví,“ přiznal eXtra.cz šťastně rozvedený Michal Štika, otec Ornelly Koktové a mladší Charlotty.

Bolela mě noha, pořádně jsem nemohl dýchat. I obyčejné zavázání tkaničky u bot pro mě bylo něco nepředstavitelného. Byl jsem zpocený a vyřízený, jako bych složil fůru uhlí. Tak jsem zajel na pohotovost do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde mi zjistili, že mám plicní embolii,“ sdělil nám dál.

Hazard se životem

Co je plicní embolie

Plicní embolie je velmi závažné a život ohrožující onemocnění. Dochází při něm k náhlé obstrukci plicnice (hlavní tepna přivádějící krev do plic), nebo některé z jejích větví, především krevní sraženinou. Krevní sraženina neboli trombus, může za určitých okolností vzniknout v žilním systému, jak píše IKEM

Tato nemoc se nazývá - hluboká žilní trombóza a postihuje nejčastěji žíly dolních končetin a pánevní žíly. Jako embolii (nebo embolizaci) označujeme proces uvolnění trombu z místa vzniku a jeho následné přemístění do plicnice.

Pravděpodobnost vzniku trombo-embolické nemoci (souhrnný název pro hlubokou žilní trombózu a plicní embolii) výrazně zvyšuje omezení hybnosti končetin, ke kterému dochází například po operacích a úrazech (sádrová fixace), v těhotenství, při cestování na delší vzdálenosti a u obézních lidí. Významný vliv mají poruchy krevní srážlivosti, ať už dědičné nebo získané. Krevní srážlivost může být zvýšena i užíváním hormonální antikoncepce.

Třetina pacientů plicní embolii nepřežije.

Nejčastěji potkává pacienty mezi 60-70 lety, může ale ohrozit kohokoli v jakémkoli věku.

Více o tématu
Protože autor těchto řádků má se stejným zdravotním problémem také poměrně čerstvou zkušenost, zajímalo ho, jestli si táta hvězdičky Survivoru poležel ve špitále stejně dlouho.

Na rozdíl od redaktora ale ani půl dne. Až tak nezodpovědný byl ke svému zdraví.

Plicní embolie může být totiž život ohrožující stav a nenechat se s touto nemocí léčit v nemocnici, kde je k dispozici kyslík a hlavně vyškolený personál se zásobou nejrůznějších léků v případě nenadálých zdravotních krizí, to působí jako obrovský hazard.

Samozřejmě si mě tam chtěli nechat, ale odmítl jsem tam zůstat. Chtěli mě dát na JIP, když jsem kolem ale viděl lidi v plenách, dal bych to jedině v případě, kdybych mohl mít svůj vlastní pokoj. A to prý nešlo. Nakonec jsem dostal prášky a léčil jsem se doma sám,“ přiznal eXtra.cz nezodpovědný otec a dědeček.

Podívejte se na starší rozhovor s Michalem Štikou:

„Jsem v tom vážně hrozný, já vím. Ale nedal bych to. Na druhou stranu u mě po celou dobu byla a starala se o mě Bára, která dělá ve zdravotnictví. Měl jsem skvělý servis. A na telefonu jsem měl jinou kamarádku, doktorku z Motola, která tam dělá na jednotce intenzivní péče,“ pokračuje ve vyprávění.

Bára je jeho expřítelkyně. Mají ale skvělé vztahy a dál se stýkají. A Michal si nemůže vynachválit, jak mu při nemoci pomohla.

Michal Štika si uvědomuje, že dost riskoval. „Ale chtěl jsem být holt doma. Teď už mě to nebaví, rád bych byl aktivní a zacvičil si, ale zatím to nejde,“ dodal s tím, že už kvůli dětem a vnoučatům si zkusí dát příště na své zdraví větší pozor.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy