Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!

Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!
Zdroj: Pixabay

Kromě čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny přichází na podzim také sezóna vlašských ořechů. Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!

Jedny z nejznámějších a nejrozšířenějších oříšků vůbec. To jsou vlašáky, jejichž sezóna je právě v plném proudu. Známé jsou zejména pro svůj vysoký obsah antioxidantů a důležitých omega-3 mastných kyselin. Neopomenutelné jsou také jejich příznivé účinky na správnou funkci střev a imunitní systém. A co víc? Chutnají zkrátka skvěle a jejich využití v kuchyni se meze nekladou. Obohaťte proto svůj pokrm právě jimi! 

Pokud chcete z přípravy jakékoli dobroty vytěžit maximum, pečlivě rozmýšlejte, které zboží v supermarketu vkládáte do košíku. Jedině certifikované biopotraviny, jež byly vypěstovány v souladu s principy a legislativou ekologického zemědělství, vám totiž zaručí prvotřídní kvalitu. U bioproduktů se můžete spolehnout, že při jejich pěstování nebyla použita zbytečná chemie, průmyslová hnojiva ani pesticidy. Ekologičtí producenti navíc minimálně jednou ročně prochází důkladnou kontrolou, která prověřuje celý řetězec od prvovýroby až po samotnou distribuci. Pokud vás o ekologickém zemědělství zajímá něco více a rádi byste se dozvěděli třeba to, jak vypadá rostlinná bioprodukce nebo jak probíhá každodenní péče o zvířata v ekologických chovech, navštivte myjsmebio.cz!

Máte o víkendu dostatek času, rádi byste se vydali objevovat krásy přírody a zároveň si skvěle a kvalitně nakoupili? Neváhejte a vyrazte na některou z ekofarem, které se nachází po celé České republice. Pokud například hledáte ekofarmy ve Zlínském kraji, vyzkoušejte Ekofarmu Sádky, kde najdete kromě ořechů také švestky nebo jablka – a to všechno v bio kvalitě. Více na farmasadky.cz. Věděli jste, že září je měsícem biopotravin? Mnoho zajímavostí najdete na mesicbiopotravin.cz.

Domácí granola s vlašskými ořechy a brusinkami


Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!


 
  • 180 g bio vlašských ořechů 
  • 50 g bio lískových ořechů
  • 300 g bio vloček
  • lžíce bio lněných semínek
  • lžíce chia semínek
  • bio citronová kůra
  • 100 g bio másla
  • 3 lžíce bio třtinového cukru
  • lžička bio skořice
  • 100 g sušených brusinek

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Vločky a semínka nasypte do mísy. Citronovou kůru nastrouhejte, oříšky nasekejte nahrubo, přidejte do směsi a vše spolu promíchejte. Med a máslo dejte do menšího hrnce a na mírném ohni postupně zahřívejte, dokud se ingredience nerozpustí a směs nezačne pěnit. Následně polejte vločky s oříšky, zaprašte cukrem, skořicí a pečlivě promíchejte, aby bylo vše dobře obalené v másle a medu. Rovnoměrně nasypte na plech vystlaný pečicím papírem a zapékejte v troubě přibližně 20 minut. Během pečení několikrát otočte, aby se vše rovnoměrně opeklo. Upečenou granolu nechte vychladnout, a nakonec přimíchejte brusinky. V dobře utěsněné nádobě vydrží křupavá granola asi 1 měsíc. Vychutnejte si ji ideálně v kombinaci s jogurtem a oblíbeným ovocem. 

Nadýchaný ořechový koláč


Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!


 
100 g bio másla
110 g bio špaldové hladké mouky
80 g bio moučkového cukru
4 bio vejce
160 g bio třtinového cukru 
200 g bio vlašských ořechů
3 lžíce bio medu

Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si rozevírací dortovou formu. Smíchejte mouku, moučkový cukr a žloutek z jednoho vejce. Na pánvi rozehřejte máslo, nechte odstát na pokojovou teplotu a přidejte ke směsi. Těsto nalijte do vymazané dortové formy. Nyní si připravte náplň. Ze tří bílků vyšlehejte sníh, přidejte 1 celé vejce, cukr, 150 g rozemletých vlašských ořechů a vše spolu pečlivě promíchejte. Směs nalijte do dortové formy na těsto a rovnoměrně rozetřete. Následně smíchejte celé vlašské ořechy s medem a posypte jimi vrch koláče. Pečte v troubě minimálně půl hodiny. 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

BIO SOUTĚŽ

Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!



Do konce měsíce záři můžete navíc za nákup biopotravin soutěžit o jednu ze 12 elektrokoloběžek! Soutěž probíhá v prodejních sítích Albert a více informací se dozvíte na myjsmebio.cz. Tak se nezapomeňte zapojit!

Související články

Další články

Nejnovější kauzy