Slaďoučké švestky v menu nesmí chybět. Zpříjemněte si závěr léta nejen sladkými dobrotami
Vedle jablek, hrušek nebo třeba hroznového vína má každý z nás s koncem léta neodmyslitelně spjaté také šťavnaté švestky. Vždyť kdo by této pochoutce odolal? Pakliže už vás nudí klasické recepty v podobě koláčů, povidel nebo kynutých knedlíků, zkuste si tentokrát vychutnat švestky v trochu netradičnějších receptech!
Každá správná hospodyňka si dává záležet na tom, aby její pokrm byl ten nejlepší a sklidil úspěch i u nejnáročnějších strávníků. Je ovšem dobré si uvědomit, že nestačí pouze skvělý recept, neméně důležité je dbát také na výběr těch nejlepších surovin. Prvotřídní kvalitu zaručí certifikované bioprodukty, které v supermarketech poznáte podle log biolistu a biozebry – pouze tato dvě značení jsou skutečnou známkou biokvality. Ekologičtí zemědělci během svého hospodaření nepoužívají žádnou zbytečnou chemii, do vody se nevyplavují žádné pesticidy, půda je živá, plná humusu a přirozených mikroorganismů. Hnojení musí být prováděno ekologicky pomocí hnoje hospodářských zvířat, kompostem či zeleným hnojením. Chcete se o světě biopotravin dozvědět o něco více? Navštivte myjsmebio.cz!
Nezapomeňte, že září je měsícem biopotravin, proto je ideální čas vyrazit s rodinou na některou z ekofarem. Pro výtečné sezónní ovoce, ale také zeleninu a další produkty v bio kvalitě se vydejte třeba na Statek u Macháčků v Českém ráji. Více informací se o farmě dočtete na statekumachacku.cz. Vyrazit můžete i na další farmy, které nabízí pestrý program v rámci akce Poznej svého farmáře. Jednoduše mrkněte na www.poznejsvehofarmare.cz a zjistěte více.
Jogurtový závin se švestkami a mákem
- 300 g bio hladké mouky
- 70 g bio másla
- 150 g bio jogurtu
- bio mletý mák
- 30 bio švestek
- ½ hrnku bio třtinového cukru
- bio mletá skořice
- bio vejce
- bio moučkový cukr
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Smíchejte mouku, špetku soli, změklé máslo, jogurt a vypracujte hladké těsto. To rozdělte na dvě části, každou z nich vyválejte na tenký obdélník, posypte mákem, poklaďte důkladně omytými vypeckovanými švestkami, dle chuti pocukrujte a posypte skořicí. Horní a dolní okraj zahněte dovnitř, těsto srolujte a položte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Záviny propíchejte vidličkou, potřete rozšlehaným vejcem a posypte třtinovým cukrem. Pečte v troubě asi půl hodiny.
Kuřecí paličky se švestkovým čatní
- 8 ks bio kuřecích paliček
- 2 lžíce bio medu
- lžíce bio sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g bio švestek
- bio červená cibule
- 2 stroužky bio česneku
- mletá bio skořice
- 10 g bio čerstvého zázvoru
- lžička bio chilli
- 70 g želírovacího cukru
- 2 lžíce bio vinného octa
- sůl, bio pepř
Paličky omyjte a každou z nich příčně nakrojte. Do mísy vložte sójovou omáčku, med, olivový olej a promíchejte. Ve směsi obalte kuřecí paličky a nechte minimálně půl hodiny marinovat v lednici. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Maso dejte na pekáček s kapkou oleje a pečte přibližně 30 minut. Občas obraťte a podlijte vodou, aby se paličky nepřipékaly. Mezitím si připravte čatní. Na lžíci oleje lehce orestujte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli, najemno nasekaný zázvor a prolisovaný česnek. Přidejte vypeckované nakrájené švestky, skořici, chilli a čerstvě namletý pepř. Vše lehce podlijte vodou, přiklopte a duste na mírném ohni asi 15 minut. Přidejte vinný ocet a ještě chvíli povařte. Směs rozmixujte, přidejte želírovací cukr, dosolte a podávejte s hotovými kuřecími paličkami.
Jelikož je první podzimní měsíc již tradičně vnímán jako období, kdy téma biopotravin rezonuje nejen v České republice, ale také v mnoha evropských zemích, 23. září bylo nově vyhlášeno Dnem ekologického zemědělství. Při příležitosti oslav navíc Evropská unie oceňuje nejlepší a nejinovativnější subjekty v rámci vůbec prvních Evropských cen za ekologické zemědělství!
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Kupujte bio pro naši budoucnost! Při nákupu hledejte loga biozebry a biolistu, pouze tyto značky Vám zaručí skutečnou biokvalitu.