Drsné začátky Jana Punčocháře: Od šéfkuchaře dostal pár facek, v kuchyni létaly nože i pánvičky
Jan Punčochář ve svých začátcích prošel hotovým peklem. Dnes sice patří mezi nejuznávanější šéfkuchaře, ale v dobách, kdy začínal, se setkal s drsným fungováním na place. Jak přiznal v pořadu eXtra Host, schytal dokonce pár facek, po kuchyni létaly pánvičky i nože a trvalo velmi dlouho, než se dostal na vrchol.
Šéfkuchař Jan Punčochář se stal novým moderátorem slavné kuchařské show Hell’s Kitchen. Převzal štafetu po svém kamarádovi a kolegovi Radku Kašpárkovi. Honza dnes patří mezi nejuznávanější tváře české gastronomie, ale jeho cesta na vrchol nebyla jednoduchá. V pořadu eXtra Host otevřeně promluvil o tom, jak prošel skutečným peklem v kuchyni.
Jan Punčochář zažil pekelnou kuchyni
Punčochář vzpomínal, že jeho první zkušenosti po vyučení byly opravdu drsné. „Hned po vyučení, když jsem nastoupil na rybím trhu, několikrát jsem dostal pár facek, protože tam to bylo ještě tak, že se házely pánvičky a nože. Bylo to velmi přísný, protože to byla jedna z nejlepších restaurací v tý době.“ A nebylo to všechno. Když odešel do zahraničí, čekala ho ještě tvrdší zkouška: „Pak jsem odcestoval a tam ten drill byl ještě o hodně horší.“
Kdo si myslí, že scény z filmů, kde kuchaři po sobě křičí a házejí věcmi, jsou přehnané, ten se prý plete. „Není to výmysl. Já jsem několikrát i po tom kšeftu, co na mě pořád šéfkuchař od těch jedenácti třiceti, co se otevřelo, do dvaceti třiceti, než se začalo uklízet, řval, tak jsem přišel domů a měl jsem i slzy na krajíčku,“ řekl Jan, který ani přesto ničeho nelituje. „Já prošel doopravdy lidským peklem. Ale nelituju toho. Naopak, já myslím, že mi to dalo docela brnění do budoucna, že se z něčeho jen tak nepo*eru.“
Šéfkuchař si z pekelné kuchyně, kterou zažil na vlastní kůži, neodnesl jen pořádné brnění, ale také přesvědčení, jak se ke svým zaměstnancům nechce chovat. V jedné věci má tak Punčochář jasno: jeho podřízení se nemusí bát létajících nožů. „Že po někom budu házet pánvičky, že ho budu mlátit a že po něm budu házet nože – tak to tedy ne.“
Doporučené video: Celý rozhovor s Janem Punčochářem v pořadu eXtra Host.
Jan Punčochář o svých začátcích
Na rozdíl od dnešních mladých kuchařů měl Punčochář jedinou možnost, jak se posunout dál: vycestovat. „V tý době, kdy já jsem se učil, tak ta gastronomie tady ještě nebyla úplně na takové úrovni, jako je třeba dnes.“ Cesta to ale nebyla snadná. „Bylo to náročné, velmi náročné. Bylo to takové vhození do vody. Byl jsem tam sám Čech, byli to samí Švýcaři a oni nejsou úplně přátelští. Takže bylo to těžký, ale dobrý,“ vypráví šéfkuchař.
Chvílemi měl dokonce chuť to zabalit a vrátit se zpět, nikdy to ale nevzdal. „To ne, že na to nemám. To je blbost, že na to nemám. Ale říkal jsem si, že se chci vrátit domů mezi kamarády. Chci se vrátit domů, kde rozumíš absolutně každému slovu a jsou na tebe milí,“ uvedl.
Ačkoli si přátele našel, kulturní rozdíly byly obrovské. „Když jsme šli večer po práci na pivo, tak oni si dali jedno a šli spát, no ale já bych si dal ještě třeba dvě a povídal bych si ještě dál a déle. Ale to oni nedělají,“ uzavřel jeden z nejoblíbenějších českých šéfkuchařů.
Celý rozhovor s Janem Punčochářem v pořadu eXtra Host najdete výše v článku.
Související články

Punčochář odkryl vztahy s Kašpárkem. V Hell's Kitchen hodlá jít vlastní cestou

Láska na Kouzlu derby: Vignerová s Kolečkem, Sokol s partnerkou a kočkou na vodítku

Žhavá Farna, Punčochář k nepoznání či utrápená Tomicová: Rapidní hubnutí českých hvězd

Jan Punčochář prozradil tajemství svého hubnutí: Sport a lednice zející prázdnotou
