Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

50 milionů na michelinského průvodce: Kašpárek či Pohlreich jsou pro, ať si to platí sami, říká ekonom

Jan Punčochář a Radek Kašpárek
Zdroj: koláž eXtra.cz/ se souhlasem Extrakurzy, se souhlasem TV Nova
michelin

Známý michelinský průvodce, který svým čtenářům vybírá ty nejlepší restaurace po celém světě, si za své služby nechává pořádně zaplatit. Padesát milionů korun stojí Česko pětileté účinkování v průvodci, který si dává za cíl vybrat ty nejlepší místa, kam zajít na jídlo. Právě poplatek společnosti Michelin teď rozděluje Česko. Zatímco známí kuchaři tvrdí, že nás zařazení do průvodce může dostat na labužnickou mapu světa, jiní tvrdí, že by podobné poplatky neměl platit stát. Šéfkuchaři své důvody popisují v otevřeném dopise.

Radek Kašpárek, známý český kuchař, porotce reality show MasterChef Česko, je hlavně držitelem nejprestižnějšího gastronomického ocenění, michelinské hvězdy, kterou získala jeho restaurace Field v Praze. Smysl v zařazení Česka do světoznámého gastroprůvodce proto vidí velký, jako příklad ukazuje třeba blízké Maďarsko.

Maďarsku prý Michelin pomohl

Maďaři byli před pěti lety v gastronomii na naší úrovni. A nyní se maďarská kuchyně začíná stávat jednou z nejvyhledávanějších na světě. A já bych byl strašně rád, aby se to dalo za pět let říct i o české gastronomii. Česká gastronomie to se současnými kuchaři může dokázat,“ řekl Kašpárek pro iDnes s tím, že je rád, že vláda nakonec dotaci uhradí a Česko zůstane na gastronomické mapě světa.

Vládě píší kuchaři

Vládě napsala také Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. V otevřeném dopise, pod kterým jsou podepsaná jména jako Zdeněk Pohlreich nebo Jan Punčochář se píše, že Michelin není pouze o gastroturistice. „Michelin Guide má reálný potenciál přivést turisty do regionů, zvýšit počet přenocování, oslovit bonitní turisty, kteří utratí nejenom za restaurace z Michelin Guide, ale i za další zboží a služby či ubytování. Michelin Guide pozvedne prestiž České republiky a přispěje k rozptýlení povědomí, že Česká republika je jen zemí levného alkoholu,“ píše se ve zveřejněném otevřeném dopise.

Kovanda: Ať si platí restaurace samy

Ne všichni s podobnými myšlenkami ale souhlasí. Proti placení poplatku vládou se vyjádřil třeba známý ekonom Lukáš Kovanda na svém twitterovém účtu. Preferoval by, aby si poplatek restaurace, které mají zájem, zaplatily samy.

„České restaurace, které aspirují na to oslovovat zákazníky, kteří se řídí legendárním gastroprůvodcem francouzského výrobce pneumatik, ať si Michelinu platí samy. Mohou se na to složit, třeba i anonymizovaně prostřednictvím nadace, fondu či jiné podobné organizace, kterou si za tím účelem zřídí a budou financovat,“ píše známý ekonom.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy