Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Vánoční pečení na druhý advent: Nastal čas tradičního cukroví z křehkých těst

+ Dalších 8 fotografií

Druhý adventní víkend si říká o tradiční cukroví z křehkých těst. Linecké, rohlíčky, pracny či košíčky... Cukroví, které vám pomůže zajistit tu pravou rodinnou atmosféru a provoní váš dům Vánocemi. Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz jsme se podívali na pár tipů a triků k receptům na tato oblíbená cukroví.

Nestárnoucí linecké cukroví

Linecké cukroví u nás patří k nejoblíbenějším druhům. Jeho historie sahá až do 17. století, kdy v rakouském Linci přišli s prvním receptem na linecký dort. Až mnohem později však někdo přišel s nápadem ze stejného těsta i náplně vytvořit malé koláčky, "jednohubkové" dortíky do ruky.

Recept na linecké cukroví je snadný a stačí se držet jednoduchého pravidla. Klasické linecké křehké těsto se připravuje v poměru 3:2:1, přesně takto použijeme mouku, tuk na pečení a cukr. Studený tuk nakrájíme na kostičky a rychle zapracujeme s ostatními surovinami. Různé recepty doporučují různé přísady na zavonění. Můžete použít vanilkový extrakt, skořici či například oříšky. Nejčastěji se ovšem používá citronová kůra či přímo jeho šťáva. Těsto vytvarujeme do hladké koule či válce, zabalíme do fólie a dáme na čas uležet do chladu.

Během válení je pak třeba dbát na to, aby se do něj nedostalo příliš mouky. Těsto by se mohlo začít rozpadat. Doporučuje se proto dát ho mezi dvě fólie. Upéct toto cukroví je dobré již s předstihem. Slepování a zdobení ovšem nechte zatím na později. Nejčastěji se k tomu používá marmeláda, zkusit však můžete i netradiční, ale lahodnou čokoládovou polevu ganache.

Milované vanilkové rohlíčky

Podobně jako linecké patří na pravou českou vánoční tabuli také vanilkové rohlíčky. Jejich původ můžeme dohledat až do Rakouska, kde je začali péct ve Vídni roku 1683 a říkalo se jim podle tvaru měsíčky.

Samotné těsto je nenáročné. Největším problémem bývá jejich porcování a tvarování. Tvar a velikost ale nejsou nikde pevně stanoveny, a tak se od jejich výroby rozhodně nenechte odradit. Aby byla chuť neodolatelná a skryly se případné nerovnosti, doporučujeme je na závěr obalit v cukru.

Pracny neboli medvědí tlapky

Dalším tradičním cukrovím jsou ořechové pracny. Říká se jim také medvědí tlapy podle původních formiček, ve kterých se tvořily. Dnes už však mají formy tvary různé, a tak díky tomuto cukroví můžete vytvořit opravdu pestrou výzdobu na váš stůl.

Pracny jsou specifické chutí oříšků, kakaa, mleté skořice a hřebíčku, které jsou důležitými složkami celého receptu. Při přípravě se jednoduše smíchají všechny ingredience dohromady v míse a následně se těstem z nich plní formičky. Při přípravě je třeba dbát na to, abyste je plnili pouze do dvou třetin, protože těsto při pečení nabude.


Košíčky stokrát jinak

Na košíčky si můžete zvolit těsto a náplň podle vaší chuti a uvážení, receptů je mnoho. Dolní pevný základ se peče ve formičkách. Na výběr máte z modernějších silikonových či klasických plechových formiček. Pamatujte však, že plechové musíte pořádně vymazat, jinak z nich už upečené těsto nedostanete, zatímco ty silikonové nikdy nevymazávejte.

Košíčky mají mnoho verzí a jako zákusky se dělají celoročně. Chuť jim dává především náplň, jež může být takřka z čehokoli. Proč tedy na Vánoce nevyzkoušet nějakou, která bude přímo křičet "Šťastné a veselé"? Pustit se můžete například do punčových košíčků z ořechů, rumu a rybízové marmelády. Pokud milujete vaječný koňak, určitě vyzkoušejte i koňakové košíčky.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy