Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Tajemství nejslavnější věty Jiřího Babici. Pod palbou drsné kritiky kvůli nedorozumění

+ Dalších 6 fotografií

Pověstnou hlášku z receptu na žampionovou omáčku Jiřího Babici zná snad každý a dodnes ji lidé používají v různých obměnách, když jim zrovna doma chybí potřebná, ba dokonce zásadní surovina. Známý kuchař, který se dlouhá léta pravidelně objevoval na televizních obrazovkách v rozhovoru pro eXtra.cz, konečně vysvětlil, jak to celé vzniklo. 

Jeho hláška zlidověla

Hlášky kuchaře Jiřího Babici, které zazněly v jeho pořadu Babicovy dobroty, během let zlidověly. Tou nejznámější je pověstná rada o ingrediencích na houbovou omáčku, která zní: "Kdo nemá žampiony, ať si tam dá jiné houby, kdo nemá houby, nedávejte tam žádné houby."

"Všichni říkají, že to byla nejgeniálnější věta, co se týče veřejného prostoru za posledních dvacet let," řekl eXtra.cz Jiří Babica. "Protože kdekoliv to řeknete, tak všichni vědí, že to jsem já, což nevymyslíš, nekoupíš, to nikde není," dodal s úsměvem gastronom, kterého jedni nenávidí a druzí milují.

Jiří Babica dokonce popsal, jak to celé vzniklo. "Vzniklo to úplně jednoduše. Celej ten pořad Babicovy dobroty byla jedna velká, obrovská, vtipná věc. My jsme se tam řezali smích. Jedinej problém byl, že jsme museli, nevím proč, dělat pět jídel za pětatřicet minut, což je šibeniční termín," začal vyprávět kuchař.

"Ta hláška vznikla tak, že já jsem dělal houbovou omáčku, měl jsem tam asi šest hub, ale jde o to, že když budete mít ty samý houby, jako mám já, tak ta houbová omáčka bude chutnat úplně stejně, jako když si ji teď podle mě uděláte. Ovšem co teď, když budete mít jiný houby? Budete mít taky houbovou omáčku, ale už bude chutnat jinak," vysvětloval Babica.


Všechno bylo jinak

Jeho záměrem bylo popsat divákům, jak ze svízelné situace vybruslit. "Tak říkám, kdybyste vůbec tyhle houby neměli, tak si pořiďte v krámu žampiony, bude to taky houbová, ale žampionová. A jak jsem byl rozjetej, tak jsem řekl, že další varianta je, že když nebudete mít vůbec žádný houby, tak je tam prostě vůbec nedávejte," dodal s tím, že následně vysvětlil proč.

"Ale, a to už tam nikdy nikdo neřekl, to už tam nedali, to nebylo tím, že končím, že když nemáte houby, tak tam nedávejte žádný houby, což je u houbový omáčky dost blbý, ale budete mít základní omáčku, do který když dáte okurky, tak budete mít okurkovou, když tam dáte křen, tak křenovou, no a to už tam samozřejmě není," popsal Babica, jak práce střihačů změnila naprosto vše.


Kvůli práci střihačů se prý Babica nediví, že si o něm diváci mysleli, že je nějaký blázen. "Já jsem se samozřejmě snažil vysvětlit, že jsem to nikdy neřekl, ale to pak tu debatu rozproudí ještě víc, takže konečná," uzavřel historku se smíchem Jiří Babica, jehož neúmyslný výrok si již mnoho let žije mezi lidmi svým vlastním životem. "Blbý je, že to začali používat i kolegové. Tam mi to vadilo nejvíc," dodal v rozhovoru.

Při natáčení se všichni sice dobře bavili, ale když pak Jiří viděl sestříhaný první díl, už se prý na žádný jiný nikdy nepodíval. "Zjistil jsem, že ty, co to dělají, zajímá, že to osolím. Ne ta historka okolo, a proto z toho vzniknul pro mě takovej paskvil, protože to nemělo hlavu ani patu," popsal své dojmy ze slavného pořadu. "Mně se to nelíbilo, a i když to mělo úspěch, tak já jsem se na to nikdy už nekoukal," dodal kuchař.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy