Trendy tagy Čauky lidi MasterChef Česko 2021 SuperStar 2021 Volby 2021 StarDance 2021

Nejnovější kauzy

Jak si venkovní grilování skutečně užít? Podívejte se na 10 tipů, které se vám určitě budou hodit!

Zdroj: oficiální zdroj
Připravit návštěvám pohoštění je vždycky docela výzva. Ten nejí to, ten zas ono, jedna chrání zvířátka a druhá trvá na bio kvalitě. Máte dvě možnosti. Buď je pošlete do… domů, samozřejmě! Nebo rozehřejete gril a do přípravy pohoštění je zapojíte. U vyprávění dvojsmyslných vtipů a drbů ze života celebrit aspoň přiloží ruku k dílu.

Připravit návštěvám pohoštění je vždycky docela výzva. Ten nejí to, ten zas ono, jedna chrání zvířátka a druhá trvá na bio kvalitě. Máte dvě možnosti. Buď je pošlete do… domů, samozřejmě! Nebo rozehřejete gril a do přípravy pohoštění je zapojíte. U vyprávění dvojsmyslných vtipů a drbů ze života celebrit aspoň přiloží ruku k dílu.

Mrkněte na 10 tipů, které se vám určitě budou hodit:

1. Nestresujte se přípravami

Jestliže máte stabilní, nejlíp celobetonový zahradní krb se stříškou a vhodným náčiním, máte velkou starost z krku. Nemusíte se bát, že budete kamarádům, předávkovaným pivem a margaritami, platit odškodnění, bytelný gril je nezavalí.

2. Začátek grilování si usnadněte správným ukončením toho předešlého

Po každém grilování odstraňte připečené zbytky masa nebo ryb. Ano, taky plavek nebo spodního prádla, které vaši známí pozdě v noci v euforii odhazovali “v dál”. Před dalším grilováním pak rošt vypalte a očistěte jej kartáčkem nebo oškrábejte alobalem, smotaným do kuličky. Nu a před tím, než na rošt položíte maso a další potraviny, jej jemně potřete olejem. Pozor, spíš než ÚV faktor ale zkontrolujte složení.

3. Rozehřejte gril předem

Uhlí v zahradním grilu rozpalte 25-30 minut před samotným grilováním. A protože se kotlíkové písničky ke grilování nehodí, zkraťte si čekání raději nejnovějšími historkami ze života celebrit.

4. Co dělat, když na marinování nezbyl čas?

Kuřecí maso, mladé telecí, ryby nebo zelenina se bez marinování obejdou. Vyberte si vhodné bylinky a koření, rozmíchejte je v oleji a maso na grilu potírejte. Jestliže nic z toho nemáte, dolijte kamarádům drinky.

5. Jak mít i tvrdší maso šťavnaté a křehké

Tužší hovězí nebo vepřové maso prošpikujte špalíčky špeku nebo obalte plátky slaniny. Plátek kotlety jemně nařízněte a vzniklou kapsu naplňte sýrem, slaninou nebo zeleninou. Maso prosákne šťávou a vy si zajistíte obdiv všech přítomných. Nemáte špek ani slaninu? Opět dolijte kamarádům drinky.

6. Panenka? Jedině vcelku!

Ale ne, okamžitě vraťte dcerce barbínu a koukejte jí přilepit zpět ty nohy, než si toho všimne. Řeč je o vepřové panence, která je tak křehká a lahodná, že by nakrájením zbytečně vyschla. Položte ji na rozpálený rošt tak, jak je, a potírejte ji marinádou nebo olejem s bylinkami (pozor na bazalku, ráda se připaluje, přidejte ji raději až nakonec). Panenku, která zůstala plná šťávy a bílkovin, nakrájejte na plátky až po dopečení. Podařilo se vám ji přesto vysušit? Dolijte kamarádům drinky.

7. Potěšte i vegetariány

Strašně si vymýšlejí, melou o smutných očích kraviček a neuvědomují si, že i paprika má nějaké city. Ale co naplat, když je nenakrmíte, zapomenou na svou víru a pustí se do vašich kotletek a to nechcete. Zeleninové špízy nebo zeleninu v lehké marinádě zná každý.

Tip na zpestření? Fazolový burger!

Na pánvi předem připravte cibulku s česnekem a kořením. Až zesklovatí, přimíchejte nadrobno nakrájené žampiony a nakonec jemně vmíchejte konzervu fazolí, sůl a koření podle chuti. Zpevněte trochou strouhanky a vytvarujte burgery, které pak grilujte 2-3 minuty z obou stran. V bulce, obložené rajčaty a zalité grilovací omáčkou, potěší chuťové buňky všech přítomných. Nemáte fazole? Vpašujte jim tam hovězí, ale předtím jim dolejte drinky.

8. Ovoce na grilu? Neuvěřitelná pochoutka!

Navíc chutná všem. Ananasu stačí tři minuty z každé strany. Když si jej pak naložíte na tácek a jemně poprášíte skořicí, vzpomenete si právě na chvíli, kdy čtete naši radu: Kupte jej víc! Meruňky nebo broskve rozkrojte na poloviny a nechce chvíli odležet v marinádě z limetky a medu. Stejně můžete připravit jablka. Když si pak grilované ovoce ozdobíte zmrzlinou, jogurtem nebo smetanovým krémem, stane se pro vás večerní zahrada rájem na zemi. Nezapomeňte taky na ovoce ve verzi pro dospělé - předem namočené v rumu. (S těmi drinky teď už opatrně!)

9. Alobal je kámoš

Při grilování jej mějte při ruce. Usnadníte si grilování drobnějších kousků, které by jinak propadávaly roštem. Můžete do něj taky zabalit potraviny s vyšším obsahem šťávy.

10. Pijte!

Tedy kvůli dodržení pitného režimu, samozřejmě. Voda s ledem a limetkami, domácí ovocná šťáva, orosené pivo nebo lehký vinný střik dodají večernímu posezení na zahradě tu správnou pohodu. A nezapomeňte, když nic z toho není, dolejte kamarádům drinky.

Související články

Další články