Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Dýňové recepty na zahřátí i na večírek: Způsobů, jak ji využít, je mnoho

+ Dalších 5 fotografií

Halloween klepe na dveře a to znamená co? Ano, je tu období dýní! Ne, že je všechny rozřežete na děsivou výzdobu domu. Pár jich vezměte také do kuchyně. Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz jsme pro vás připravili pár tipů na tu nejlepší dýňovou polévku a také nějaké ty recepty, kterými oslníte přátele na halloweenském večírku.

Nesmrtelná dýňová polévka, podzimní klasika

Dýňová polévka neodmyslitelně patří k podzimu a zimě, kdy je této zeleniny dostatek. Polévka je jednoduchá a chutná, navíc v sychravých dnech příjemně zahřeje.

Postup na ni je snadný. Na rozpáleném másle necháme zesklovatět cibulku a přidáme dýni nakrájenou na menší kostičky, osmahneme, zalijeme vodou či vývarem a podusíme, než dýně změkne. Zbytek již je v podstatě na vás. Někdo přidává mléko, někdo smetanu a někdo doporučuje kokosové mléko. Na zvýraznění chuti dýně se pak hodí například česnek, mletý pepř, zázvor, chilli, curry, tymián či šalvěj.

K dýňové polévce se hodí také mrkev. V takovém případě pak nejprve vložíme do hrnce ji, jelikož se potřebuje vařit déle, a až když mrkev začíná měknout, přidáme dýni, která bude uvařená mnohem rychleji.

U krémové polévky bychom také neměli zapomínat na takzvanou třešničku na závěr, kterou je dochucení na talířku. Svěžest polévce dodá zakysaná smetana, naopak říz jí dodáte opečenými krutónky, ke kterým můžete přidat i slaninu a česnek. Nakapat na ni můžete také dýňový olej, nasypat parmazán či čerstvé bylinky.

Hranolky z máslové dýně zaujmou na večírku

Plánujete pozvat pár lidí na večer u deskových her či decentní popíjení a přemýšlíte nad originálním občerstvením? Klasické brambůrky se rychle přejí, tak co zkusit udělat si domácí z dýně? Plodinu jednoduše oloupeme, škrabkou na brambory ji nakrájíme na tenoučké plátky, "zasprchujeme" olejem a upečeme. Následně ochutíme solí podle chuti. Stejným způsobem můžeme udělat chipsy i z jiné zeleniny. Vhodná je například třeba mrkev, celer, petržel, červená řepa či tuřín.

Podobným způsobem můžeme vytvořit i dýňové hranolky. Rozdíl je v podstatě jen ve způsobu porcování a způsobu pečení. Na hranolky také můžete přidat bylinky a koření dle chuti. Podávat ideálně s česnekovým dipem.

Další možností zpracování jsou dýňové placičky. Nahrubo nastrouhanou dýni smícháte s mlékem, vejci, hladkou moukou a bramborovým škrobem a dál už je na vás, jak výrazně dochutíte bylinkami a kořením. Také jaké velikosti zvolíte a jak moc dokřupava je usmažíte. Jako občerstvení pro hosty a třeba k dipu budou lepší menší a křupavé. Na večeři zase větší a můžete do nich přidat i nějakou tu uzeninu.

Jak na dýňové moučníky?

Podobně jako cuketu můžeme i dýni velice snadno začlenit i do sladkých pokrmů. Těsto z dýňového pyré je velmi vláčné, jemné a dodá koláči šťavnatost. Jednou takovou možností je třeba dýňový koláč s čokoládovou polevou. Pokud jste vyznavači nadýchanějších moučníků, zkuste dýňové muffiny.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy