Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zpověď zdrcené maminky popraveného Čecha: Těsně před smrtí nám psal, netušil, že jde o život

Čech, popravený Hamásem v Izraeli, chránil svou partnerku
Zdroj: koláž eXtra.cz / Profimedia.cz, MZV ČR
+ Dalších 6 fotografií
Nové detaily

Dvaadvacetiletý Čechoizraelec Oran zemřel rukou Hamásu. V době útoku teroristického hnutí se zrovna nacházel u své přítelkyně v kibucu Nirim. Když slyšel střelbu a výbuchy, domníval se, že zvuky pochází z počítačové hry. Bohužel, do jejich domu následně vnikli ozbrojenci a nebohého Orana skrze dveře zastřelili, jak informoval iRozhlas.

Před pár dny informovaly české úřady o tom, že během války v Izraeli zemřel teprve dvaadvacetiletý Čechoizraelec Oran Elfasi. „Oran Elfasi se zasazoval o mír, chtěl trávit čas se svou přítelkyní a rozhodně nechtěl, aby v Izraeli nebo Gaze umírali civilisté. Upřímnou soustrast rodině tohoto česko-izraelského mladíka. Jeho příběh budiž další z připomínek, proč je třeba s terorismem bojovat,“ uvedlo ministerstvo na sociální síti X.

Oran odjel za svou přítelkyní do kibucu Nirim nedaleko pásma Gazy, kam vtrhlo teroristické hnutí Hamás a započalo válku. Když slyšel výbuchy a střelbu, myslel si, že někdo hraje hodně nahlas počítačovou hru. Své rodině domů poslal SMS zprávu.

Chránil přítelkyni

„Zpočátku si myslel, že někdo hraje počítačovou hru. Neměl tušení, že mu jde život. Od jeho přítelkyně jsme se dozvěděli, že ozbrojenci vtrhli do jejich domu a dobývali se do místnosti. Držel dveře a přes ně ho zastřelili,“ prozradila jeho zdrcená matka v rozhovoru pro iRozhlas.

„Nikdo jim nepřišel na pomoc. Žádná armáda, nikdo. Nerozumím tomu. Armáda je všude, vše je zabezpečené. Nerozumím tomu. A je nechali napospas. Sedm dlouhých hodin!“ popsala dále matka. Zatímco Oran zemřel, jeho přítelkyně hrozivý útok přežila.


Měl celý život před sebou

Oran v prosinci absolvoval vojenskou službu, rád hrál na kytaru a zpíval. Bydlel blízko Tel Avivu a pracoval jako technická podpora v kyberbezpečnostní společnosti Check Point. Celý život měl před sebou.

Oran i jeho matka měli oba český pas, její pradědeček pocházel z Česka, ovšem před okupací uprchl ze země. Pět let následně strávil v detenčním táboře a po vzniku země se usadil v Izraeli. „Myslel si, že tady bude v bezpečí. Všichni jsme si to mysleli. Pocit bezpečí už je ale pryč. Bojíme se, co bude dál,“ přiznala matka Karen.

Válka v Izraeli

Válku v Izraeli rozpoutalo v sobotu 7. října 2023 palestinské radikální hnutí Hamás, když provedlo rozsáhlé útoky z Pásma Gazy.

Mohlo by vás zajímat:

Hamás | Izrael | Palestina | Pásmo Gazy | Jeruzalém | Blízký východ | Hizballáh | Benjamin Netanjahu | Válka na Ukrajině 

Související články

Další články

Nejnovější kauzy