Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zemřela Jana Lorencová (†83): Bývalá novinářka vyšetřovala kauzy z devadesátek, později vstoupila do ANO

Jana Lorencová byla poslankyní ANO.
Zdroj: Profimedia
Úmrtí

V ostravské fakultní nemocnici zemřela ve čtvrtek někdejší investigativní novinářka a bývalá poslankyně za hnutí ANO Jana Lorencová. Bylo jí 83 let. ČTK informaci potvrdila mluvčí ostravské pobočky České televize Jana Vašková. Lorencová byla známá svými reportážemi v České televizi o kauze lehkých topných olejů, o podvodech s drahými kameny nebo o krachujících kampeličkách. V roce 2018 jí prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy o stát.

Jana Lorencová se narodila 2. dubna 1940 v Biskupicích na Třebíčsku a koncem šedesátých let studovala žurnalistiku. Studium nedokončila, protože nesouhlasila se vstupem vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Od roku 1970 pracovala z politických důvodů zhruba 20 let jako servírka, pak se mohla vrátit k profesi, kterou studovala.

Prošla několika tištěnými médii, v roce 1994 zakotvila v ČT. V České televizi se podílela jako reportérka na pořadech Nadoraz, Fakta, Klekánice, Za zdí a Případ pro reportérku, jak píše Česká tisková kancelář.

Dostala vyznamenání

V letech 2013 až 2017 se Lorencová aktivně věnovala politice, působila v Poslanecké sněmovně, kam byla zvolena jako nestraník za hnutí ANO. V roce 2012 neúspěšně kandidovala do Senátu jako nestranička za Stranu státu přímé demokracie - Stranu práce.

V říjnu 2018 dostala od prezidenta republiky Miloše Zemana vyznamenání. Je to pro mě nesmírná pocta. Lehké topné oleje mě budou už asi provázet do konce života. Beru to ale jako ocenění všeho, co jsem za celá ta léta natočila a napsala,“ popsala před časem pro iRozhlas. Server manipulátoři.cz však Lorencovou označoval za šiřitelku nepravdivých informací.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy