Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zemřel Putinův největší odpůrce Alexej Navalnyj: Opozičního politika utýrali k smrti v trestanecké kolonii

Alexej Navalnyj je ve vážném stavu. Pil podle slov mluvčí pouze čaj.
Zdroj: profimedia.cz
+ Dalších 8 fotografií
Náhlé úmrtí

Ruský opozičník Alexej Navalnyj ve 47 letech zemřel. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na ruskou vězeňskou službu. Poslední měsíce života strávil v trestanecké kolonii v ruské Ťemenské oblasti na Sibiři.

Ruský aktivista Alexej Navalnyj je po smrti. Vězeňská služba podle Reuters informovala, že zemřel ve vězení na Sibiři v Ťemenské oblasti.

Podle dostupných informací se mu v pátek 16. února po jedné z procházek udělalo špatně a „téměř okamžitě ztratil vědomí“. Následně byl prý přivolán lékař, který už ale jen konstatoval smrt. Momentálně se zjišťuje příčina náhlého úmrtí.

Odpůrce Putina

Alexej Navalnyj byl jeden z nejvytrvalejších a nejviditelnějších odpůrců ruského prezidenta Vladimira Putina. V roce 2011 a 2012 vedl kampaň proti volebním podvodům a vládní korupci a ukazoval tím na Putina a jeho nejbližší okruh, jak napsal web The Guardian.

Největší zlom v jeho kariéře přišel v roce 2013, kdy získal 27 % hlasů při kandidatuře na starostu Moskvy. Pro Kreml tak byl dlouhá léta trnem v oku. V roce 2020 Navalnyj upadl do kómatu po podezření na otravu novičokem, což měla provést ruská bezpečnostní služba. Následně byl převezen na vyšetření do Německa. O rok později se vrátil zpět do Ruska, kde byl obviněn a posléze odsouzen na třicet let za mřížemi.

Převoz do trestanecké kolonie

Navalnyj byl v červnu 2023 převezen do věznice IK-6 s přísným režimem ve Vladimirské oblasti asi 200 kilometrů od Moskvy. Odtamtud poté zmizel loni v prosinci a ani jeho právník nevěděl kam.

Našel ho na konci minulého roku ve vězeňské kolonii IK-3 v Jamalsko-něneckém autonomním okruhu na Sibiři. Tato trestanecká kolonie je jedna z nejodlehlejších a nejsevernějších. Je velmi obtížné se na toto místo dostat a nelze tam ani posílat dopisy. Navalnyj v posledních letech výrazně zhubl, což bylo následkem týrání i toho, že se rozhodl držet protestní hladovku. Politikův právník opakovaně upozorňoval, že jeho klient žije v nelidských podmínkách a že jeho zdraví je už několik let v kritickém stavu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy