Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zemřel další Putinův propagandista. Známý ruský válečný bloger se stal obětí atentátu. V Kremlu měl dveře otevřené

Vladlen Tatarskij, propagandista Vladimira Putina, se v Petrohradu stal obětí atentátu
Zdroj: profimedia.cz
+ Další fotografie
atentát

Při výbuchu v kavárně v Petrohradu dnes zahynul vlivný ruský válečný bloger Vladlen Tatarskij. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Ta s odvoláním na záchranné složky rovněž uvedla, že na místě je nejméně 16 dalších zraněných. Podle agentury RIA Novosti nevznikl po explozi požár. Tatarskij měl na svém profilu na síti Telegram více než půl milionu sledujících a byl podporovatelem ruské invaze na Ukrajinu.

Čtyřicetiletý Tatarskij (vlastním jménem Maxim Fomin) zahynul podle ruských médií v kavárně Strit-bar (Street-bar) na Univerzitním nábřeží v centru druhého největšího ruského města. Podle petrohradského zpravodajského webu Fontanka patřila kavárna šéfovi žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenijovi Prigožinovi, podle jiných zdrojů, na které se odvolává agentura DPA, mu stále patří. Tatarskij do kavárny zavítal kvůli "vlasteneckému večeru".

Záchranné složky, které cituje agentura TASS a portál Meduza, uvedly, že na místě explodovala výbušnina o síle ekvivalentu 200 gramů TNT. Výbušnina byla podle agentury RIA Novosti ukrytá v sošce, kterou blogerovi dala do ruky jistá žena. Na záběrech incidentu, které se šíří na sociálních sítích, je patrné, že výbuch vytloukl sklo z oken kavárny a zdemoloval venkovní krytou terasu. 

Úmrtí Tatarského potvrdilo podle agentury Reuters krátce po 18:30 SELČ i ruské ministerstvo vnitra. Počet obětí výbuchu v kavárně se zvýšil na 19, informuje zpravodajský kanál NEXTA. Vyšetřovací komise zahájila trestní řízení podle čl. 105 trestního zákoníku.

Vrchní propagandista

Tatarskij byl jedním z nejznámějších ruských vojenských blogerů, který denně natáčel videa. Mimo jiné byl podle agentury TASS přítomen v Kremlu, když ruský prezident Vladimir Putin loni oznámil anexi čtyř oblastí na jihu a východě Ukrajiny. Podle Meduzy je původem z Donbasu na východě Ukrajiny, kde bojoval na straně samozvaných lidových republik Doněcké (DNR) a Luhanské (LNR). Předtím si odpykával trest ve vězení za ozbrojenou loupež.

Pozadí výbuchu zatím není jasné. Pokud se ale Tatarskij stal terčem atentátu, šlo by už o druhý podobný útok v Rusku na významnou osobu spojenou s válkou na Ukrajině. Loni v srpnu zahynula při explozi vozu Darja Duginová, dcera ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina, který měl být zřejmě původně terčem atentátu. Ruská tajná služba FSB útok přisoudila ukrajinským tajným službám. Kyjev to popřel.

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy