Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zemřel brazilský král fotbalu: Legendární fotbalista Pelé odešel ve věku 82 let

Pelé: V 82 letech odešel brazilský král fotbalu
Zdroj: profimedia
+ Dalších 6 fotografií
úmrtí

Pelé, brazilský král fotbalu, který vyhrál rekordní tři mistrovství světa a stal se jednou z nejviditelnějších sportovních postav minulého století, zemřel ve čtvrtek ve věku 82. Světoznámý fotbalista se podle agentury AP od roku 2021 léčil s rakovinou tlustého střeva.

Vlajkonoš krásné hry, jak se jednomu z nejtalentovanějších fotbalistů říkalo, se od roku 2021 léčil s rakovinou tlustého střeva. Poslední měsíc byl hospitalizován s mnoha nemocemi. Nyní svůj boj s nemocí legendární brazilský sportovec Pelé prohrál. Zemřel ve věku 82 let. Jeho smrt potvrdil podle agentury AP jeho agent Joe Fraga. "Je mi smutno, když slyším o smrti velkého Alfreda Di Stéfana," objevilo se pak na Pelého oficiálním Twitterovém účtu.

Styl s nádechem samby

Pelé byl považovaný za jednoho z největších světových fotbalových hráčů. Téměř dvě desetiletí strávil okouzlováním fanoušků a oslňováním soupeřů jako nejplodnější střelec zápasů s brazilským klubem Santos a brazilským národním týmem. Jeho ladnost, atletika a hypnotizující pohyby uchvátily hráče i fanoušky. Jeho devizou byl rychlý, plynulý styl, který způsobil revoluci ve sportu – s nádechem samby, který zosobňoval eleganci jeho země na hřišti.

Sám přitom začínal jak chudý chlapec v ulicích Sao Paula, kde kopal do ponožky vycpané novinami nebo hadry. Pelé je jediným mužem, který třikrát vyhrál mistrovství světa v letech 1958, 1962 a 1970 a také vyhrál Zlatý míč pro nejlepšího hráče. Během 21leté hráčské kariéry podle deníku Independent vstřelil 1283 gólů v 1363 zápasech za kluby a země, ačkoli toto číslo je sporné, protože zahrnovalo neoficiální přátelská utkání a zápasy na turné.

Nesporné však je, že svůj jediný velký brazilský klub Santos dovedl k šesti titulům Campeonato Brasileiro Série A, dvěma korunám Copa Libertadores, dvěma Interkontinentálním pohárům a jednomu Interkontinentálnímu Superpoháru. Poté se přestěhoval do USA, aby hrál za New York Cosmos a pomohl mu vyhrát North American Soccer League (NASL) v roce 1977, přičemž byl třikrát během svého pobytu jmenován do hvězdného týmu NASL.

Pele v poslední době bojoval se špatným zdravím – v září 2021 mu byl odstraněn nádor z tlustého střeva a od té doby byl pravidelně v nemocnici kvůli v boji s rakovinou.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy