Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Prezident Zeman nepozval ministra Lipavského na tradiční setkání velvyslanců

Zeman úřaduje: Nepozval ministra Lipavského na tradiční setkání velvyslanců
Zdroj: Profimedia/Koláž eXtra.cz
Gesto

Prezident Miloš Zeman se toho nebojí. Deník Blesk.cz uvádí, že prezident letos nepozval ministra zahraničních věcí Jana Lipavského na tradiční setkání s velvyslanci. Jde o zatím největší "facku", kterou Hrad šéfovi diplomacie uštědřil.

Třaskavou informaci potvrdily deníku Blesk.cz dva na sobě nezávislé zdroje blízké prezidentovi. "Je to hodně silné gesto. Ani v době, kdy se vzájemně nemuseli Miloš Zeman a Lubomír Zaorálek, u téhle příležitosti ministr nechyběl,“ říká jeden ze zdrojů. "Jde o tradiční setkání pana prezidenta s velvyslanci na Pražském hradě, nejde tedy o schůzku pořádanou panem ministrem. Nicméně předpokládám, že pan ministr se s velvyslanci také sejde, jak je zvykem, v Černínském paláci,“ reagoval na dotaz Blesku hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

A jak na tuto situaci reagoval sám Lipavský? "Nijak to neprožívám. Spíš by mě překvapilo, kdybych pozvánku dostal. S diplomatickým sborem se setkávám už v pondělí, kdy k němu přednesu dlouho očekávaný projev k prioritám české zahraniční politiky. Úterní setkání je v režii pražského Hradu,“ napsal Blesku SMS Lipavský.

Celým problémem je Izrael. Česko vedené Lipavským se totiž v červnu nepřipojilo k USA a dalším zemím, když odsoudily zprávu Komise Rady OSN pro lidská práva k Izraeli. Zeman, který se veřejně prezentuje jako přítel Izraele, se za toto osobně omluvil jejich prezidentovi.

Prezident Miloš Zeman byl dnes krátce po 10:00 propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze, kde byl od čtvrtka podle Hradu na plánované návštěvě. Pavilon B opustil podle zpravodajky ČTK na vozíku, z něhož za pomoci ochranné služby před budovou nastoupil do přistaveného automobilu. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotaz ČTK uvedl, že Zeman po propuštění z nemocnice odjel na zámek v Lánech.

Zeman do nemocnice nastoupil ve čtvrtek dopoledne. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář poté řekl ČTK, že Zeman je v ÚVN na plánované kontrole vyživovací sondy a následně bude z nemocnice propuštěn. Vyjmutí sondy, kterou prezidentovi lékaři zavedli po zdravotních potížích kvůli riziku podvýživy loni na podzim, bude podle něj přicházet v úvahu nejdříve ke konci roku.

Prezident byl loni na podzim v nemocnici 48 dní. Panovaly tehdy pochybnosti o tom, jestli je schopen plnit své pracovní povinnosti. Nynější hospitalizace byla podle Hradu a nemocnice jen krátkodobá, příští týden má Zeman pracovní program. "Mohu pouze konstatovat, že panu prezidentovi končí tento týden dovolená a v týdnu příštím už jsou naplánovány mnohé aktivity - setkání s velvyslanci, setkání s panem premiérem nebo Země živitelka," sdělil ve čtvrtek Ovčáček.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy