Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zeman je v péči lékařů: Hospitalizován je v Ústřední vojenské nemocnici

Prezident Miloš Zeman.
Zdroj: profimedia
Hospitalizace

Prezident Miloš Zeman (77) je na plánované návštěvě v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Jak dlouho prezident v nemocnici zůstane, neuvedl. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke ČTK sdělila, že jde o plánovanou krátkodobou hospitalizaci. Zeman byl loni na podzim v nemocnici 48 dní. Tehdy bylo po volbách, bylo potřebné jmenovat novou vládu a panovaly pochybnosti o tom, jestli je nemocný prezident schopen plnit své pracovní povinnosti.

„Mohu pouze konstatovat, že panu prezidentovi končí tento týden dovolená a v týdnu příštím už jsou naplánovány mnohé aktivity - setkání s velvyslanci, setkání s panem premiérem nebo Země živitelka,“ napsal Ovčáček v SMS.

Minulý rok 10. října, den po sněmovních volbách, byl Miloš Zeman převezen na kliniku intenzivní medicíny ÚVN, jak tehdy informovaly Novinky. Na klinice nakonec strávil 48 dní. „Po 13. hodině jsme přijali k hospitalizaci prezidenta. Důvodem jsou komplikace chronického onemocnění, kvůli kterému je u nás léčen. Je hospitalizován na jednotce intenzivní medicíny,” oznámil před necelým rokem ředitel ÚVN Miroslav Zavoral pro již zmíněný web.

Prognóza byla nejistá

Lékaři tehdy podle zprávy, kterou si vyžádal a publikoval předseda Senátu Miloš Vystrčil, považovali jeho dlouhodobou prognózu za krajně nejistou a prezident podle nich nebyl v té době schopen vykonávat své pracovní povinnosti.

Prezident už více než rok kvůli onemocnění nohou používá invalidní vozík. Po loňské hospitalizaci mu kvůli riziku podvýživy lékaři zavedli sondu do žaludku. V jednom z rozhovorů Zeman uvedl, že doufá, že mu ji lékaři na podzim vyndají. Uvedl také, že se jinak cítí v podstatě zdráv a má o něco vyšší hladinu cukru v krvi.

Jeho ošetřující lékař a ředitel ÚVN Miroslav Zavoral podle prezidenta po posledním odběru krve konstatoval, že z 50 indikátorů zdravotního stavu je 48 dokonalých a dva jsou špatné kvůli vyšší hladině cukru v krvi.

Jeho zdravotní stav se zlepšil

Někteří senátoři a poslanci v době Zemanovy loňské hospitalizace kvůli jeho stavu začali uvažovat o dočasném převodu části pravomocí prezidenta na předsedu Sněmovny a vlády, což umožňuje článek 66 ústavy. Hradní kancelář to odmítala. Díky pozdějšímu zlepšení prezidentova zdravotního stavu k tomu nedošlo.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy