Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zelenského popularita jde ke dnu: Emoce už na Ukrajince neplatí a válka je unavuje, tvrdí expertka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zdroj: profimedia
+ Další 3 fotografie
zelenského potíže

Ukrajinské vedení intenzivně lobbuje u svých spojenců za cíl udržet svou podporu během agresivní ruské invaze. Na prezidenta Volodymyra Zelenského se tak zvyšuje tlak. Jeho choť a první dáma Olena Zelenská proto varuje, že pokud západní země neposkytnou Kyjevu finanční pomoc, hrozí napadené zemi zánik. V rozhovoru pro Český rozhlas Plus uvedla ukrajinistka Lenka Víchová, že po téměř dvou letech bojů jsou všichni, včetně samotných Ukrajinců, konfliktem vyčerpáni. Upozornila rovněž na masivní informační kampaň, která má obyvatele evropských zemí přesvědčit o beznadějné situaci na Ukrajině.

Ruská propaganda je mistrná v tom, že dokáže využít jakékoliv informace, pravdivé či nepravdivé, a smíchat je dohromady. Je to opravdu válečná propaganda, jejím cílem je nás zneschopnit a vzdát se před tím, než začne boj. Přesvědčit svého nepřítele, že to stejně nemá cenu, to je ta nejjednodušší výhra,“ podotkla ukrajinistka Lenka Víchová v rozhovoru pro Český rozhlas.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si podle expertky musí uvědomit, že nejen na Západ, ale i na občany Ukrajiny už přestávají účinkovat emoce. Měl by proto začít postupovat racionálně a pragmaticky. Situace je podle Víchové obtížná i vzhledem k úpadku prezidentovy popularity doma i v zahraničí a rostoucí nedůvěře ze strany občanů. Varovala i před tím, že Zelenskému doma roste politická konkurence.


Putin potřebuje vojenské vítězství bez ohledu na ztráty

„Vysoká naopak zůstává důvěra v generála (Valerije) Zalužného. Zmíněné průzkumy naznačují, že v příštích volbách by mohla jeho politická strana zvítězit, přestože vůbec neexistuje,“ řekla ukrajinistka.

Zároveň upozornila, že Rusko od roku 2014 nevede válku pouze s Ukrajinou, ale s celým Západem. V kontextu nadcházejících prezidentských voleb v březnu se tak předpokládá, že Vladimir Putin bude vyhledávat alespoň nějaké vojenské vítězství. Očekává se proto, že Rusové budou pokračovat v ofenzivních operacích bez ohledu na ztráty s cílem dosáhnout tohoto cíle, jak uvádí i britský list The Telegraph.


Víchová poukázala i na plánovanou mobilizaci dalších desítek až stovek tisíc lidí na Ukrajině. Zdůraznila však, že tomu musí předcházet změna zákonů – ochota narukovat se od začátku konfliktu navíc snížila. I mnozí odvážní jednotlivci, kteří se počátkem války přihlásili, jsou již unavení, zranění, nebo dokonce nežijí. Ukrajina tak bude muset v neposlední řadě řešit otázku obměny svých vojenských sil.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy