Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zelenského ostře sledovaná cesta do USA: Setká se s Bidenem a proberou další plány

Ukrajinský prezident Zelenskyj.
Zdroj: Profimedia
Výprava

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (44) míří do Washingtonu. Informaci potvrdil sám Zelenskyj na Twitteru. V Americe se setká s prezidentem Joe Bidenem (80) a proberou další pomoc Ukrajině. Podle prvních informací by se mělo jednat zejména o raketové systémy.

„Během návštěvy prezident Biden oznámí nový významný souhrn bezpečnostní pomoci, která pomůže Ukrajině bránit se ruské agresi,“ uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová v oficiálním prohlášení.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svou cestu do Ameriky potvrdil ve středu ráno na Twitteru. Podle zahraničních zdrojů budou prezidenti mluvit o vývoji války na Ukrajině. Jak uvádějí některé zdroje, Zelenskyj chce žádat o střely ATACMS s doletem až 300 kilometrů, o drony Grey Eagle a Reaper. Je však nepravděpodobné, že by s těmito požadavky uspěl.

Utajovaná návštěva

Návštěva má trvat asi jen deset hodin a Zelenskyj se následně vrátí zpět na Ukrajinu. V Americe promluví také před oběma komorami Kongresu. Zelenského návštěva Spojených států je podle amerických médií utajována z bezpečnostních důvodů.

Jedná se o první výjezd prezidenta Zelenského do jiné země na zahraniční návštěvu od začátku války na Ukrajině, kterou Rusko zahájilo svou invazí 24. února 2022. Většina zemí světa ničím nevyprovokovanou agresi Ruska vůči sousední zemi odsuzuje a podporuje napadenou Ukrajinu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy