Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zdražování potravin trápí celou Evropu. Kdo na něm nejvíce vydělává

Zdražování potravin: Kdo na něm nejvíce vydělává
Zdroj: Extra.cz/Ondřej Hudec/Koláž Extra.cz
+ Další 2 fotografie
vysoké ceny

Potraviny výrazně zdražují v celé Evropě, v kaž­dém státě ale trochu jiným tempem. V Česku míra zdražování během února dosahovala 24 %. Při porovnání celkového zdražení potravin v obchodech patří Česko skutečně k těm spíše dražším. Na druhou stranu oproti našim sousedům se výrazněji nevymykáme. V průměru stoupla cena potravin v Polsku a na Slovensku ještě víc než u nás, jak uvedla pro eXtra.cz analytička. V Maďarsku ceny raketově vystřelily a budou dál stoupat.

Zemědělci, potravináři, nebo obchody? Lidé hledají viníka vysokých cen potravin. Ve státech západní Evropy, jako je Španělsko, Itálie nebo Francie, podle analytičky projektu České zájmy v EU Terezy Masopustové nezdražují tak velkým tempem. Směrem na východ už je situace jiná.

Obchodníci zvedají marže

Za část růstu cen mohou podle jejího vyjádření pro eXtra.cz výkyvy světových cen surovin a energií kvůli ruské válce na Ukrajině. Zároveň ale obchodníci v Česku zvedají marže výš a výš a farmáři inkasují rekordní zisky za drahé potraviny. Obchodníci mohou využívat ekonomické situace a na zdražování potravin uměle vydělávat.

Inflace v jednotlivých zemích.


Na tento problém dlouhodobě upozorňuje i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). To samé platí i pro zemědělce. Zisky velkých zemědělských podniků raketově rostou i přesto, že si stěžovaly na drahé náklady spojené s cenami energií či pohonných hmot. Skokově podražila například vajíčka, cukr a papriky.

Vývoj cen vybraných potravin.


Netradiční recept zdražování

Podle údajů Českého statistického úřadu (viz graf) se zdražování netýká všech potravin v regálech našich obchodů. Například vajíčka za poslední rok podražila o 92 % a v současnosti se jejich průměrná cena pohybuje kolem 56 korun. Ale třeba ceny bílého hlávkového zelí, bílého vína či včelího medu se prakticky nezměnily. Každopádně celkově vzrostla cena většiny potravin a v některých případech se jednalo o skutečně dramatický nárůst. Třeba krystalový cukr zdražil o 90 % a papriky o 63 %.

Maďarsko jako postrach Evropy

Největším strašákem pro ostatní evropské státy je Maďarsko. Vláda zasáhla do trhu a zastropovala ceny potravin. To ale vedlo k tomu, že nárůst cen potravin v únoru dosáhl 46 procent. Ve zkratce vládní zásahy zařídily Maďarsku nejdražší jídlo v Evropě. Jedná se totiž o nejprudší nárůst mezi zeměmi EU, což i lidem s pevnými příjmy ztěžuje dostupnost základních potravin.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy