Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zbraň na Babišových setkáních s lidmi? Bývalého premiéra chrání expolicista s násilnou minulostí

Babiš si na každého umí udělat čas. To je jeho výhoda.
Zdroj: eXtra.cz - Jiří Masojídek
+ Dalších 9 fotografií
STRACH Z ÚTOKU?

Kolem expremiéra Andreje Babiše to v posledních dnech vře. Lidé v jižních Čechách, kde se svým karavanem momentálně jezdí a dělá "nekampaň", ho nepřijímají zrovna vřele, ba naopak. Na sociálních médiích se také rozjela diskuze, která naznačuje, že jeden z Babišových bodyguardů je na mítincích ozbrojený a má u policie poměrně pestrou minulost. Dostal pochvalu za záchranu života, pak ale musel od policie odejít, protože v civilu zbil člověka do bezvědomí.

Andrej Babiš už jezdí po republice několik měsíců. To, co se však stalo v Třeboni, možná ještě nikdy nezažil a rozhodně si podobný zážitek za rámeček nedá. Už při příjezdu bylo vidět, že se obyvatelé města na jeho příjezd připravili jinak, než by si předseda hnutí ANO představoval, a když celá akce skončila vyhnáním předsedy hnutí ANO z města, na Babišovi bylo znát, že ho situace pořádně rozhodila.

Bodyguard s temnou minulostí

Jak se celá událost řešila na sociálních sítích, několik lidí na Twitteru si všimlo poměrně znepokojující věci: Jeden z bodyguardů Andreje Babiše totiž pod tričkem pravidelně nosí předmět, který připomíná pistoli. A to nejen běžnému pozorovateli, ale i lidem, kteří se zbraněmi přijdou pravidelně do kontaktu. Osobní strážce Daniel Vlachynský má také poměrně pestrou minulost. Chránil ministry několika vlád a zachránil lidský život, pak ale v civilu zbil člověka a od policie musel odejít. Poté, co ho omilostnil prezident Zeman, chrání Andreje Babiše.

Vlachynský pracoval v útvaru chránícím ústavní činitele, byl v týmu strážců dřívějšího ministra obrany Lubomíra Metnara. V červnu 2017 však na diskotéce zmlátil muže tak, že mu málem způsobil trvalé následky. "Bezdůvodně napadl poškozeného, zaklekl ho na zemi a opakovaně udeřil pěstí do obličeje," uvedl tehdy žalobce s tím, že poškozený měl po útoku několik zlomenin v obličeji a také otřes mozku. Kamery navíc tehdy zachytily Vlachynského, který vyvolával bitky už několik hodin před tímto útokem. Za svůj čin dostal podmínku a u policie musel skončit. Pak však přišla přinejmenším zvláštní milost od prezidenta Miloše Zemana, která se tehdy vymykala všem pravidlům, jež prezident stanovil.

Nyní se Vlachynský objevuje po boku Babiše s podivně vybouleným tričkem v místě, kde se obyčejně zbraň nosí. "Tady ten člověk, co má na zádech vpravo dole bouli, jako by si tam nosil kus železa, je od policie, nebo je to soukromý ostrostřelec, který může a nemusí být schopen rozpoznat, kdy je oprávněn zbraň použít?" ptá se jeden z diskutujících na Twitteru. Záhy se objevily i další fotografie, které vzbuzují otázky. Může mít skutečně ten člověk pod tričkem zbraň?

Zda je něco podobného možné, jsme se zeptali Matúše Štulrajtera, range officera ze střelnice Prague Armory, kterému jsme fotografie ukázali. "Vyjadřovat se s jistotou na základě fotografií v této kvalitě je v podstatě nemožné, ale s ohledem na umístění na těle, tvar a velikost objektu, který je pod tričkem vidět, a též viditelný zbytek něčeho v pískové barvě, co vypadá jako OWB zbraňové pouzdro z kydexu, je zbraň (pistole) jedna z velmi pravděpodobných variant. Velikostí by to odpovídalo například Glock 19/17 nebo ekvivalentu od jiných výrobců - CZ P10, Walther PDP, S&W MP a podobně," říká pro eXtra expert na zbraně a střelbu Štulrajter.

Dotaz na to, zda osobní strážci na setkání s lidmi nosí pistole, jsme poslali i Andreji Babišovi. Do vydání článku se však předseda ANO nevyjádřil. Pokud odpoví, jeho reakci do článku doplníme.


Související články

Další články

Nejnovější kauzy