Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zásobování Putinovy armády je v ohrožení: Ukrajinci poškodili důležitý ruský most

Díra ve vozovce dalšího mostu na Krym.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Dalších 8 fotografií
válka na ukrajině

Ve čtvrtek ráno utrpělo Rusko při své invazi na Ukrajinu další těžkou ránu. Podle zpráv z ruské i ukrajinské strany se armádě Volodymyra Zelenského podařilo zasáhnout most u obce Chonhar, který spojuje okupované části Ukrajiny s Putinovou zemí. Podle ruských úřadů není poškození velké, podle druhé strany by mohl poničený most zbrzdit ruské zásobování až na několik týdnů.

"Střela Storm Shadow dnes ráno udeřila na most Chonhar, který spojuje Krym a pevninskou Ukrajinu a okupanti ho používali k zásobování svých jednotek," hlásí na Twitteru účet Saint Javelin, který se specializuje na podporu ukrajinských bojových akcí. Fotky díry v mostě oblétly snad všechny twitterové účty, které válku na Ukrajině sledují. Netrvalo dlouho a zásah mostu potvrdila i ruská strana.

"Podle předběžných údajů byly zaznamenány čtyři přílety neidentifikovaných střel. Při ohledání místa události byly zajištěny prvky těchto střel, z nichž jedna má na typovém štítku označení, že tato střela byla vyrobena ve Francii," uvedl zástupce ruské armády pro státní agenturu RIA Novosti. Jedna raketa zasáhla vozovku mostu, dodal zdroj.
Ukrajinci: pomáhali nám partyzáni

Ukrajinci se svými vlastními údery a diskutovanou, byť nepřiznanou podporou ruských rebelů snaží snížit ruskou schopnost reagovat na velkou protiofenzivu. To potvrdil i člen ukrajinské rozvědky Andrij Jusov, jehož vyjádření sdílel na sociálních sítích Anton Geraščenko z tamního ministerstva obrany. "Je to naše práce a bude pokračovat. Tohle je systematická spolupráce ozbrojených sil a hnutí odporu místních obyvatel," řekl ve videu Jusov.


Na místě zásahu mostu se už prošel i Ruskem dosazený šéf ukrajinské oblasti, který na zveřejněném videu prohlásil, že útok na most je "další bezcílnou akcí, kterou podnikl Kyjev po instrukcích z Londýna", s tím, že akce nedává smysl. Vladimir Saldo poté v rozporu se svými předchozími slovy navrhl, aby Rusové zaútočili na most přes Dunaj, který spojuje Moldavsko a Rumunsko a s Ukrajinou nemá nic společného.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy