Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zapomeňte na focení s orangutany! Zoolog Tomáš Ouhel radí, co rozhodně nedělat na dovolené

+ Dalších 34 fotografií

"Pokud se můžete vyfotit s tygříkem, tak tam nechoďte, protože to není zoo, ale prašivý zookoutek," uvedl v pořadu eXtra host zoolog a ochránce zvířat Tomáš Ouhel. Zaměstnanec liberecké zoo také vysvětlil, jak zoo chrání zvířata v jejich přirozeném prostředí a v čem spočívá smysl zoologických zahrad. Také ovšem posal, která zvířata do nich podle jeho názoru nepatří

Mnoho lidí na dovolené dělá věci, které zhoršují situaci místních zvířat. Nejen o tom mluvil v pořadu eXtra host zoolog a ochránce zvířat Tomáš Ouhel. Jako příklad uvedl ochranu mořských želv v bazéncích. "Jediná funkční ochrana želv spočívá v ochraně kladišť. Jestli se jedete podívat na líhnutí želv, fajn, ale pokud je tam dospělá želva, tak to někam napsat nebo říct, to se mi nelíbí," vysvětluje Ouhel, v čem spočívají rizika podobných aktivit.

Pokud někde nabízí focení s tygříkem, tak je to prašivý zookoutek

"U nás se to už posunulo, takže se nevyfotíte s tygříkem, a pokud se někde vyfotíte s tygříkem, tak tam nechoďte, protože to není zoo, ale prašivý zookoutek, kde týrají malá tygřata," nebere si Ouhel servítky, načež apeluje, aby se lidé na dovolené nefotili ani s primáty: "Nefoťte se s orangutany, dáváte peníze lidem, co kazí celý systém ochrany přírody," říká zoolog.

Zvířata by se dle něj především neměla týrat pro zábavu, tak jak tomu bývalo kdysi v cirkusech. "Proskakování hořícího kola není O.K. Tygr je divoké zvíře, tak ho to nikdy nebude bavit, stejně jako medvěda," kritizuje Ouhel praktiky některých cirkusů.

Neplechu v přírodě však mohou nadělat i běžná domácí zvířata, typicky kočky. "Ekosystém nebyl designován na to, aby těch zvířat bylo tolik. Ve Spojených státech a Kanadě mohou za 60 % zmizení pěvců domácí kočky," připomíná zoolog odvrácenou stranu působení domácích mazlíčků.

Lední medvěd podle Ouhela do zoo budoucnosti nepatří

Zoologické zahrady mají podle něj čtyři základní pilíře: Volný čas, vzdělávání - například kampaně za zákaz palmového oleje, která podle jeho slov funguje velmi dobře. Dále mají zoo roli výzkumnou a v neposlední řadě záchranu ohrožených druhů. "My nemáme jen tak nějaká zvířata, snažíme se tam mít ta, co jim hrozí vyhynutí a pak je vracíme do přírody, v okamžiku, kdy jsou na to připravena ona i prostředí, kam se vypouští," říká zaměstnanec liberecké zoo a doplňuje, že se snaží o to, aby běžná zvířata nezabírala místo těm potřebným.

Netrpí však zvířata v zoo zbytečným stresem a tím, že jsou pořád zavřená a nemají volnost pohybu? "Do jisté míry je to stres
a určitě musí dojít k velké změně zologických zahrad. Jsou zvířata, která do zoo budoucnosti podle mě nepatří, třeba lidoopi nebo lední medvědi, výjimečně sloni,"
pálí Ouhel i do vlastních řad. Dnes už podle něj nemají zoo tak velkou nutnost zprostředkování pohledu na exotická zvířata, protože existuje spousta televizních dokumentů, k dispozici je i virtuální realita, takže se se zvířaty každý může seznámit, aniž by je fyzicky viděl. Naopak by se moderní zoologické zahrady měly zaměřit na chov zvířat, kriticky ohrožených druhů, kde mohou hrát roli v otázce přežití druhu.

„Zoo budoucnosti“ zde mohou podle Ouhela být v okamžiku, kdy nastane zlom v úbytku a fragmentaci přirozeného prostředí populací volně žijících zvířat. Do té doby tu musíme mít „dnešní zoo“, které musí bohužel držet i záložní populace primátů, jejichž přirozené prostředí je nadále zmenšováno přeměnou pralesa na produkční zemědělské plantáže, ale i například i ledních medvědů, jejichž přirozené prostředí ničí globální klimatická změna.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy