Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zákulisí jednání v Bruselu: Zelenskyj byl za rockovou hvězdu. Finská premiérka na něm mohla oči nechat

S finskou premiérkou Sannou Marin má velmi vřelý vztah.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 4 fotografie
EU a Ukrajina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera vystoupil v Evropském parlamentu s žádostí o další podporu Ukrajiny. Stranou od hlavních událostí ale bylo velmi zajímavé všímat si chování evropských politiků. Pozorovatelé na sociálních sítích se baví hlavně přístupem finské premiérky Sanny Marin a autoritářského maďarského prezidenta Viktora Orbána. Přestože jejich vztah k Zelenskému je diametrálně odlišný, oba se nakonec fotkou s ním pochlubili. Každý ale s jiným záměrem.

Ať už jde o záměr či nikoliv, cesta ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského po Evropě se podobá turné nějaké rockové hvězdy. Na letištích jej vítají davy, politici nešetří slovy chvály a snaží se jej ujistit, že Ukrajina s nimi může počítat. Ačkoliv činy trochu pokulhávají za sliby, Zelenskyj rozhodně nemůže říct, že by se mu nedostávalo podpory.

Status politické celebrity potvrdil včera v Bruselu. Když se objevil na jevišti, přivítal ho bouřlivý potlesk od téměř všech evropských politiků a o přestávkách se na rozhovor s ním mezi premiéry doslova stála fronta. To je něco naprosto nevídaného - o to zajímavější je kontrast toho, že Zelenskyj od začátku války pronáší projevy zásadně v kapsáčích a mikině s ukrajinským trojzubcem. Jistě, jde hlavně o image, ale také o jasné sdělení, že na obleky a etiketu bude čas po válce.

Přátelská premiérka Finska a rozpolcený Orbán

Zelenskému tleskali téměř všichni. Finská premiérka Sanna Marin si s ním s neskrývanými sympatiemi fotila selfie, které umístila na svůj Instagram. Na záběrech z konference, které se objevily na Twitteru, je vidět, že atmosféra byla opravdu vřelá a o objetí nebyla nouze. Přílivu pozitivních emocí nepodlehl pouze jediný evropský státník - maďarský prezident Viktor Orbán. Ovšem jen na chvilku.

Videa, která ho zachytila při jednání, odhalila, že se do setkání se Zelenským příliš nehrnul, vypadal, že má najednou spoustu práce. Při příchodu ukrajinského lídra podle videa netleskal. Nakonec však došlo k prudké změně a Orbán, známý svými sympatiemi k Rusku a výhradami vůči EU, přišel a se Zelenským si potřásl rukou. Co si státníci řekli, zůstane mezi nimi, ale šlo o gesto, které hovořilo jasně. A které v Rusku patrně neuvidí rádi.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy