Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Základní dědictví: Dárek k osmnáctinám půl milionu, navrhuje německý poslanec

Carsten Schneider
Zdroj: Profimedia
dáreček

Novopečeným dospělákům v Německu možná nastanou zlaté časy. Poslanec německé sociální demokracie Carsten Schneider přišel s návrhem, aby každý čerstvě osmnáctiletý dostal k těmto významným narozeninám od státu 20 tisíc eur, dárek nazývaný "základní dědictví". Tato částka, která v přepočtu tvoří zhruba půl milionu korun, by měla být použita k dalšímu vzdělávání, zahájení podnikání či jako záloha ke koupi nemovitosti. Podle Schneidera by tento krok měl pomoci snížit sociální nerovnost. Informovaly o tom německá média.


Snížení majetkové nerovnosti

Německý poslanec Carsten Schneider se nechal slyšet, že nerovnost roste z generace na generaci. "Pokud nic nemáte, je těžké něco odložit a vybudovat si jmění,“ uvedl. Podle něj je základní dědictví zajímavým nástrojem k zajištění "spravedlivějšího startu pro mladé lidi“ a navíc může posloužit k zastavení sociálních propadů. Informace o tom přinesly německé portály Spiegel a Berliner Zeitung.

"Základní dědictví" by chtěl Schneider financovat zvýšením dědické nebo majetkové daně. Podle jeho slov by mohl tento krok radikálně snížit majetkovou nerovnost v Německu.

V zemi je totiž podle jeho slov dědictví ve výši milionů eur příliš málo daněno. „Vystavujeme se riziku, že rentiérská společnost, která žije z dědictví, se odtrhne od normální pracující společnosti,“ řekl poslanec německé sociální demokracie.

Giniho koeficient

Vyplácením "základního dědictví" by chtěl Schneider snížit Giniho koeficient o pět až sedm procent. Tento koeficient se využívá k vyjádření rozložení bohatství ve společnosti a příjmové nebo důchodové nerovnosti ve společnosti. Z matematického hlediska nabývá Giniho koeficient své hodnoty mezi 0 a 1, přičemž 1 je absolutni nerovnost a 0 je perfektní rozložení příjmů ve společnosti.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy