Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Záhadná smrt Jozefa Chovance v belgické cele. Policisté ho surově zaklekli, pak nad ním hajlovali. Podle soudu v pořádku

Jedna z policistek měla dokonce hajlovat.
Zdroj: Profimedia.cz
vyšetřování

Šest let vyšetřování, a přesto se stále nepodařilo najít viníka odpovědného za smrt Slováka Jozefa Chovance, který zemřel v roce 2018 po potyčce s policií na letišti poblíž Bruselu, protože neměl cestovní doklady. Do zamotaného příběhu, který provází zpackané vyšetřování, se teď vložili i slovenští europoslanci.

Jozef Chovanec zemřel v únoru 2018 po potyčce s policií na letišti v Charleroi, které leží asi 50 kilometrů jižně od belgické metropole. Slovák neměl doklady potřebné k nastoupení letu do své rodné země a podle policie byl agresivní.

Slovensko už dříve vyjádřilo pochybnosti ohledně vyšetřování úmrtí svého občana, který před šesti lety zemřel po policejním zákroku na letišti nedaleko Bruselu. V této souvislosti odevzdalo belgické velvyslankyni v zemi diplomatickou nótu, řekl už dříve novinářům slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár podle ČTK.

Zásah europoslanců

Teď se do případu vložili i slovenští europoslanci. "Vyšetřování trvá už šestý rok a tato situace se dotýká nejen Slovenska a Belgie, ale i Evropské unie. Uvědomujeme si subsidiaritu ve věcech spravedlnosti, ale zároveň jsme přesvědčeni, že i evropským institucím musí záležet na spravedlnosti v EU," píší v dopise Evropské komisi, který cituje web čas.sk.

Původně bylo v kauze Chovancovy smrti obviněno celkem 31 osob, ale soud v pondělí rozhodl, že příslušníci letištní policie a přivolaní zdravotníci nemají za smrt slovenského podnikatele žádnou zodpovědnost. Slováci však požádali, aby byl případ postoupen trestnímu soudu.

Šokující video

V roce 2020 unikly videozáznamy, na kterých je zřetelné, jak Chovanec v cele bouchá hlavou o dveře a krvácí. Následně se ho policisté pokoušejí násilím zklidnit, zakrývají mu tvář dekou, smějí se a jedna z policistek dokonce hajluje. Podle posudku belgických lékařů měla mužovo srdce zastavit až injekce, která ho měla uklidnit.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy