Trendy
Výměna manželek 2024 Sedm schodů k moci válka na Ukrajině Survivor 2024

Začalo vyplácení příspěvku 5000: Kdo na něj má nárok a jak o něj požádat

Žádost o 5000 na dítě: Kdo má na příspěvek nárok a jak o něj požádat
Zdroj: Pixabay.com
podpora

Právě dnes odstartoval dlouho očekávaný systém vládní podpory rodinám formou příspěvku 5000 korun. Hlavní nápor žadatelů se podle Ministerstva práce a sociálních věcí čeká v prvních dnech. Pojďte si s námi připomenout, kdo má na podporu nárok a jak o ni lze požádat.

Nárok na 5000 korun od státu má dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku. Rodiče musí s dítětem žít a hradit náklady. Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ho mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích. Do milionového příjmu se započítává nejen výdělek ze zaměstnání a podnikání. V nové verzi se zahrnují i nájmy a ostatní příjmy, které se v Česku daní. Mezi ně patří třeba příjem z autorských práv, výživného, příjmy z prodeje nemovitostí, cenných papírů i jiných věcí či z převodu firmy. Týkat by se to mělo také výsluh, náhrad mzdy či platu, pojistného plnění, odměn, odchodného, důchodů, nemocenské, podpory v nezaměstnanosti, dávek či rodičovské. Zohledňovat se nebudou případné výhry. V potaz se mají brát částky, které byly loni vyplacené či zaúčtované. Živnostníkům s paušálem se má započítat jako příjem nejméně polovina celostátní průměrné mzdy.

Jaké jsou podmínky pro získání příspěvku

Domácnost, která má nárok na příspěvek, musí mít výdělek do jednoho mi­lionu korun hrubého ročně. V přepočtu na měsíc to vychází na 83 333 Kč hrubého. Výdělek je ověřován za minulý rok a stát si ho ověří prostřednictvím daňového úřadu či České správy sociálního zabezpečení. Sami žadatelé ho tudíž nemusí uvádět.

Kde je možné podat žádost

Podat žádost je možné od 15. srpna na této stránce v jednoduchém formuláři. Budete potřebovat elektronickou identitu občana (bank ID, NIA ID apod.). Druhou možností je přijít osobně na vybrané pracoviště Czech POINT (na krajském, městském nebo obecním úřadě). Nezáleží na tom, zda jste zaměstnáni nebo na mateřské či rodičovské, případně bez práce nebo podnikáte. O příspěvek mohou žádat rodiče, adoptivní rodiče nebo pěstouni dítěte. O příspěvek můžete žádat až do 1. července příštího roku a dítě musí být zapsané na matrice. Důležitý je v tomto ohledu fakt, že příspěvek nepodléhá výkonu rozhodnutí ani exekuci a nemůže být předmětem dohody o srážkách ze mzdy nebo jiných příjmů.

Kde lidem v případě dalších dotazů poradí

Seznam nejčastěji kladených dotazů a odpovědí na ně naleznete zde. V případě, že budete mít stále problémy či nejasnosti, můžete zavolat na infolinku 950 194 444 v době od 8:00 do 20:00. Můžete se rovněž obrátit na call centrum Úřadu práce na čísle 800 77 99 00.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy