Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Začal soud s Janem Cimickým: Pohublý psychiatr se zpovídá ze zneužití, přítomným se vyhýbal pohledem

Jan Cimický u soudu.
Zdroj: eXtra.cz/Tomáš Martínek
+ Dalších 13 fotografií
soud

Ostře sledovaný soud se známým psychiatrem Janem Cimickým právě začal. Obvodní soud pro Prahu 8 zahájil hlavní líčení jednoho z nejsledovanějších případů poslední doby. Jan Cimický k soudu dorazil, případ ale nechtěl komentovat. Celý soud provází obrovský zájem médií, soud musel na jednání vydávat vstupenky. Na místě je redakce eXtra.cz.

První jednání soudu v kauze Jana Cimického bude veřejné, z dalších pak bude při výslechu poškozených pravděpodobně vyloučena veřejnost, oznámil soudce po asi patnáctiminutové poradě s oběma stranami za zavřenými dveřmi. Jednání mapuje z místa reportér eXtra.cz.

Žaloba poté začala vyjmenovávat skutky, kterých se měl Cimický dopustit. K prvnímu z nich mělo dojít už na konci sedmdesátých let. Scénář byl vždy podobný. Cimický měl ženy sexuálně obtěžovat při vyšetřeních a pacientky se často bály vzdorovat známé lékařské kapacitě.

Na psychiatrovi, který výrazně pohubl, bylo vidět, že mu přítomnost médií byla velmi nepříjemná. Většinu času koukal do země a nebo z okna. Pohledem se tak snažil všem vyhnout.


Jak kauza vznikla

Jak vlastně celý případ odstartoval? V říjnu 2021 na sociální síti obvinila Cimického ze sexuálního napadení herečka a zpěvačka Jana Fabiánová. V reakci na její příspěvek se začaly ozývat i další ženy. Příspěvek na sociální síti zveřejnila herečka podle médií kvůli předchozí informaci o tom, že měl Cimický od tehdejšího prezidenta Miloše Zemana dostat medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury. Vyznamenání se lékař nakonec rozhodl nepřevzít.

Soud už jednou odročili

Cimický také žádal soud o odročení případu. Nejdříve byl hospitalizován kvůli předávkování léky, spekulovalo se i o pokusu o sebevraždu. Ten však pro web Expres.cz vyvrátil sám psychiatr. "Pokus o sebevraždu to nebyl. Dva roky jsem v neustálém stresu, člověk je z toho unavený a vyčerpaný. Špatně spím, takže mým cílem bylo využít víkend k tomu, abych ho mohl prospat," řekl. Následně byl hospitalizován podruhé, doma měl upadnout a zranit se. Soud byl ale odročen kvůli nemoci soudce.

Všem poškozeným jsem přiznal titul zvlášť zranitelných obětí. Zakazuji, aby se ve sdělovacích prostředcích objevila jejich jména. Sankcionovat to budu pořádkovou pokutou,“ oznámil soudce Petr Novák na začátku jednání. Cimický se během začátku nevyjadřoval, viditelně pohublý lékař jen hleděl do stolu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy