Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Svědectví hasiče z Hřenska: Vrtulníky jsou fajn, to hlavní se ale stejně musí dělat ručně

Požár v Hřensku.
Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR
+ Dalších 20 fotografií
Z MÍSTA

Již přes týden bojují stovky hasičů s rozsáhlým požárem v Českém Švýcarsku. Pomáhá technika ze sousedních i vzdálenějších zemí, nasazeny jsou stroje a speciální vozidla bez nadsázky z celé republiky. Hasičům se podařilo dostat k soutěskám v Hřensku, ohniska tam likvidují pozemní i vzdušnou cestou. U požáru v Českém Švýcarsku zasahuje na 900 hasičů, na místě je přes 200 cisteren, 18 vrtulníků, z toho 12 z Německa, a pět letadel. Oheň spálil zhruba 1060 hektarů, o pětinu se o víkendu podařilo zmenšit oblast zásahu. Novinářům to řekl mluvčí ústeckých krajských hasičů Lukáš Marvan. Extra.cz se podařilo získat exkluzivní záběry a fotografie přímo z místa zásahu od jednoho z hasičů bojujících s živlem.

Problémová místa jsou podle mluvčího stále v oblasti Hlubokého dolu, Bouřňáku, vrchu Větrovce, Křídelní stěny a také přímo v Hřensku. Zdravotníci ošetřili do neděle zhruba 50 hasičů, většina utrpěla lehčí poranění. Jednoho transportovali po úrazu na ústecké traumacentrum, jeho stav je stabilizovaný, je mimo ohrožení života.

Hasiči jsou podle Marvana dostatečně zásobeni jídlem. "Terén je náročný, velice členitý, logistika v něm je napjatá k prasknutí, ne ke každému hasiči se dostane jídlo ve stejnou dobu, ale všichni jsou jídlem zásobeni a dostávají ho dostatek," uvedl Marvan. Evakuováni jsou stále obyvatelé Mezné a Hřenska. Domů se budou moci dostat, až oblasti budou bezpečné.

Svědectví hasiče z Hřenska

Pro eXtra.cz promluvil velitel družstva sušických dobrovolných hasičů Zdeněk Maroušek, který je na místě od soboty. "Hodně pomáhají vrtulníky, to je fajn, ty shozy jsou skvělé. Ale i tak místa v těch skalách dohašují hasiči proudnicemi. Tam se voda nedostane," píše Maroušek přímo z místa požáru. "Jsou tu kilometry hadic a desítky čerpadel, spousty cisteren pro dodávku vody do bazénu pro vrtulníky i přímo do požářiště," dodává sušický hasič.

Do hašení byla v pondělí nasazena asi dvacítka letadel. Podle Marvana je velmi důležitá pomoc švédských letadel. Do soboty s hašením požáru pomáhal polský vrtulník Black Hawk. Letoun pak musel domů na servis. Šéf polských hasičů Andrzej Bartkowiak na Twitteru uvedl, že posádka strávila ve vzduchu 39 hodin a provedla 489 shozů. Na požár tak polský vrtulník shodil přes 1,46 milionu litrů vody.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy