Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Vratislav Mynář obvinil Petra Pavla z obchodu s hodnostmi: Nesmysl, odmítá mluvčí Řeháková

Vratislav Mynář: Petr Pavel jmenuje Koudelku generálem výměnou za odposlechy, spekuluje
Zdroj: David Malik - CNCenter A.S. / CNC / Profimedia
+ Další 2 fotografie
spekulace

Petr Pavel má údajně jmenovat ředitele BIS Michala Koudelku výměnou za to, že nově zvoleného prezidenta nebude služba odposlouchávat. Alespoň to tvrdí dosluhující hradní kancléř Vratislav Mynář v rozhovoru pro XTV. I když dodal, že se jedná o jeho spekulaci, jedná se o vážné obvinění, které však redakci eXtra.cz vyvrátila Pavlova mluvčí Markéta Řeháková. Ta slova Mynáře označila za "čirou spekulaci, která nemá nic společného s realitou". 

Krátce poté, co byl Petr Pavel zvolen prezidentem, oznámil, že jmenuje ředitele BIS Michala Koudelku generálem. Ten už byl na tuto hodnost navržen několikrát, dosluhující prezident Miloš Zeman ho však vždy odmítl jmenovat. Navíc se na adresu BIS mnohokrát nelichotivě vyjadřoval do médií a její příslušníky označoval za "čučkaře". Pavlův krok tak zřejmě není po chuti současného obsazení Hradu, o čemž svědčí i slova Vratislava Mynáře.

Ten dokonce v rozhovoru pro XTV přišel se závažným obviněním, že se měl Pavel údajně dopustit jakéhosi paktu s Koudelkou. "Po té schůzce, ke které došlo mezi panem Pavlem a panem ředitelem Koudelkou, tak tam byla asi jiná dohoda. Věřím, že došlo k dohodě, že bude, což Pavel už deklaroval, pan Koudelka jmenován generálem. A asi se o nich nebude říkat čučkaři, jak říkal pan prezident Zeman. A za to pan Koudelka třeba slíbil, že nebude odposloucháván pan prezident Pavel," řekl hradní kancléř.

Ačkoli promptně dodal, že jde čistě o jeho názor, na vážnosti věci to nic nemění. "Jsou to moje spekulace, já nevím, jak to je," dodal.

Nesmysl, odmítá Řeháková

Mynářovu spekulaci tým nově zvoleného prezidenta okamžitě odmítl, podle nich se nezakládá na pravdě. "Je to opravdu čirá spekulace Vratislava Mynáře, která nemá nic společného s realitou. Pokud prezident Pavel jmenuje Michala Koudelku generálem, dojde k tomu na základě výsledků a kvalitní práce, kterou odvádí jako ředitel BIS," uvedla pro eXtra.cz Pavlova tisková mluvčí Markéta Řeháková.

Od konce prezidentských voleb nejde o první "rýpanec" z jedné či druhé strany. Pavel například už avizoval, že chce prošetřit kroky dosluhujících zaměstnanců Hradu, zejména pak Mynáře. Zeman naopak otálel s kontaktováním Pavla po volbách a uspořádáním úvodní schůzky střídajících se prezidentů ještě před inaugurací. Nakonec k ní došlo, ale později, než je obvyklé, a hlavní iniciativu i termín určoval tým Petra Pavla.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy