Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Vládní hnutí STAN řeší další skandál: Jejich sponzor dostal teplé místečko v městské akciovce

Hnutí STAN: Jejich sponzor dostal teplé místečko v městské akciovce
Zdroj: Profimedia/Se souhlasem Zdeňka Hořánka/Koláž eXtra.cz
+ Další fotografie
kauza

Vládní hnutí STAN musí řešit další skandál. Firma podnikatele Zdeňka Hořánka mu podle zjištění webu iRozhlas krátce po komunálních volbách poslala půl milionu korun. Jen o dva a půl měsíce později vyhrál Hořánek výběrové řízení na předsedu představenstva městské společnosti SNEO na Praze 6. Je to přitom jen půl roku, co musel STAN řešit kauzu Dozimetr, v rámci které byl zatčen jeden z jejich prominentních členů Petr Hlubuček kvůli uplácení a ovlivňování veřejných zakázek.

S dalším skandálem se musí vypořádat vládní hnutí STAN. Jak vyšlo najevo, jeho sponzor Zdeněk Hořánek, který hnutí poslal krátce po komunálních volbách v loňském roce půl milionu korun, nyní dostal lukrativní pozici v čele městské firmy. Jak zjistil server iRozhlas, byznysmen vyhrál uzavřené výběrové řízení a stal se předsedou představenstva městské společnosti SNEO. Ta patří městské části Praha 6 a spravuje tamní nemovitosti.

STAN je přitom na zdejší radnici součástí koalice. „Politiku, i když se tomu nechce věřit, nedělám pro peníze,“ odmítl Hořánek pro Český rozhlas souvislost. STAN přitom v minulém roce avizoval, že už nebude přijímat dary od firem, dokud se neprojedná změna zákona o financování politických stran a hnutí.

Kauza Dozimetr otřásla STAN

Podle předsedy STAN Víta Rakušana byla podmínka splněna loni v srpnu, když k jejich návrhu vláda zaujala neutrální stanovisko. „Chápu, že za tím můžete něco hledat, ale se svým vhledem do té věci tam nic nečekaného nenacházím. Je pravda, že jsme byli po kauze Dozimetr v situaci, kdy předpokládaní sponzoři náhle nebyli, takže to na sebe museli vzít ti jádroví lidé z hnutí, což se také podle mě stalo,“ řekl iRozhlasu místopředseda STAN a bývalý místostarosta Prahy 6 Jan Lacina.

Narážel tím na velkou kauzu z minulého roku, ve které byl po mnohaletém vyšetřování zatčen náměstek pražského primátora za STAN a významná postava hnutí Petr Hlubuček. On a dalších několik lidí bylo obviněno z ovlivňování veřejných zakázek DPP, uplácení a snahy vyvádět majetek z této i dalších institucí. Hlubuček měl být napojený na vlivného zlínského podnikatele Michala Redla. Kvůli kontaktům s ním rezignoval i ministr školství za STAN Petr Gazdík.

Zajímavostí je také to, že Hořánek se podle deníku Echo24 původně angažoval v hnutí ANO Andreje Babiše a ke STAN přešel těsně před komunálními volbami v roce 2018. V nich na kandidátce STAN uspěl a stal se zastupitelem. Post zastupitele však ve volbách v minulém roce neobhájil.

Mluvčí STAN: Nic špatného se nestalo, dar vracet nebudeme

A jak celou věc vnímá samo hnutí STAN? "Na celé věci není nic nezákonného ani neetického. Pan Hořánek je naším dlouhodobým příznivcem a dárcem, jeho dar jsme přijali v souladu se zákonem i s našimi dosti přísnými pravidly pro přijímání darů a s jeho pozicí v čele SNEO, kterou získal v regulérním výběrovém řízení, nijak nesouvisí. Pan Hořánek pozici v čele SNEO zastával už od roku 2020 a vykonával ji podle informací kolegů z Prahy 6 velice dobře," uvádí pro eXtra.cz mluvčí STAN Sára Beránková.

Dar proto vracet nehodlá. "Ne, jak jsme uvedli výše, neexistuje pro to žádný důvod," dodala s tím, že Hořánkovo setrvání ve funkci předsedy představenstva firmy SNEO záleží na Praze 6.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy