Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Vláda chce navýšit rodičovský příspěvek i životní minimum. Polepší si i důchodci

Důchody 2022: Budou se zvyšovat, stejně tak rodičovská a životní minimum
Zdroj: Profimedia
Navýšení

Vláda zvažuje, že navýší rodičovský příspěvek, životní i existenční minimum a také důchody. Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) pracuje u rodičovského příspěvku s několika variantami, jak informovala Česká televize. Pokud dojde k dohodě, měl by příspěvek vzrůst od začátku příštího roku.

Vláda zvažuje kvůli růstu cen energií zvýšení životního i existenčního minima, rodičovského příspěvku i důchodů. U zvýšení rodičovského příspěvku zatím ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) pracuje s několika variantami. Ta, která by byla pro občany nejvýhodnější, počítá až s patnáctiprocentním navýšením. (což je o 45 tisíc korun).

Poslední hlasování o růstu rodičovského příspěvku proběhlo v prosinci 2019. V té době poslanci dávku zvýšili z 220 tisíc na 300 tisíc korun. O letošním navýšení ještě budou poslanci jednat. „Jde vyloženě o to, dorovnat rodinám inflaci, která se vlastně od toho posledního zvýšení v průběhu pandemie dá spočítat řekněme na kumulovaných 15 procent,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Zvýšení životního minima i rodičovské

Také opoziční strany ANO a SPD souhlasí se zvýšením příspěvku. „Je to důležité pro to, abychom zvedli porodnost a zajistili budoucnost této země,“ řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Víme, že inflace může stoupat až k patnácti procentům, v takové situaci je tady stát od toho, aby rodinám pomohl,“ sdělil místopředseda hnutí SPD Radim Fiala pro ČT.

Premiér Petr Fiala také uvedl, že se zvažují další zvýšení. „Zvažujeme navýšení životního minima, rodičovské, slevy na poplatníka a na děti – prostě některé kroky, které by pomohly lidem vyrovnávat se s vysokými cenami energií a vysokými cenami pohonných hmot,“ uvedl.

I důchodci si polepší

Důchodci se letos zřejmě dočkají i třetí valorizace, a to kvůli inflaci způsobené válkou na Ukrajině. Důchody byly letos valorizovány, jak je obvyklé, v lednu a budou v rámci mimořádné valorizace zvýšeny od letošního června, kdy stát důchodcům přidá v průměru 1017 korun, jak informovaly Eurozprávy.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy