Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Vítkovští žháři jsou na svobodě: Na jejich propuštění dohlíželi i hasiči

Muži skončili za rasový čin za mřížemi.
Zdroj: Profimedia
+ Další fotografie
Propuštění

Žháři Ivo Müller a Václav Cojocaru byli v úterý 16. května předčasně propuštěni z věznice Mírov. Odpykávali si tam původně dvacetiletý trest za to, že v roce 2009 vhodili zápalné lahve do domu obývaného romskou rodinou ve Vítkově. Při útoku tehdy málem zemřela malá dívenka Natálka, která přežila jen zázrakem a dodnes se potýká s bolestivými následky. Jak informoval web iDnes, když se otevřely brány věznice, před vchod najel hasičský vůz, který muže chránil. 

Václav Cojocaru a Ivo Müller se po letech dostali na svobodu. V roce 2009 vhodili molotovy spolu s dalšími dvěma muži do domu ve Vítkově, v němž bydlela romská rodina. V hořícím pekle tehdy uvízla dvouletá Natálka, která měla popáleniny na více než 80 procentech těla.

Do dnešních dnů si nese doživotní následky. Když se dozvěděla, že budou tito dva muži propuštěni, přestala vycházet z pokoje a bere antidepresiva. „Natálce se daří hodně špatně. Teď druhý den (rozhovor proběhl dva dny poté, co se rodina dozvěděla o propuštění, pozn. red.) nebyla ani tancovat. Pocity z propuštění mám hodně špatné. Já se jich nebojím, bojí se dcery, hlavně Natálka,“ řekla minulý týden pro eXtra.cz dívčina maminka, Anna Siváková.

Přistavené hasičské vozidlo

Žháři nakonec skutečně byli propuštěni z věznice Mírov v úterý 16. května. Jakmile se otevřely brány věznice, najel před vchod hasičský vůz. „Přistavení hasičského vozu bylo na pokyn ředitele věznice, aby se eliminovaly případné problémy s propuštěním bývalých odsouzených,“ prozradil pro iDnes mluvčí věznice František Richter.

Oba propuštění muži následně nasedli do auta a skryli se za sedačkami. Novináři se ke žhářům nedostali, vězeňská služba všechno přísně střežila i se psem a výhled zakrýval i již zmíněný vůz.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy