Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Vězení se vyhne! Zlatý hoch z Nagana a trojnásobný mistr světa vyvázl u soudu s podmínkou

Bývalý hokejový brankář Roman Čechmánek.
Zdroj: Michal Beránek/CNC/Profimedia
soud

Byl obžalovaný za podvod a hrozilo mu až osm let za mřížemi, do vězení ale Roman Čechmánek (51) nepůjde. Krajský soud ve Zlíně v úterý nepravomocně uložil bývalému hokejovému brankáři tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let za podvod. Škoda podle rozsudku přesáhla 7,2 milionu korun. O verdiktu informovala ČTK. O kauze informovala různá tuzemská média.

Další části obžaloby, podle níž způsobil další škodu asi za čtyři miliony korun, ho soud zprostil. Roman Čechmánek rozhodnutí soudu nekomentoval. Jeho obhájce Tomáš Štípek, který pro svého klienta žádal zproštění obžaloby, řekl, že si ponechávají lhůtu pro případné podání odvolání. Ponechal si ji také státní zástupce Petr Matoušek, který někdejšímu reprezentačnímu gólmanovi navrhoval až čtyřletý nepodmíněný trest.

Jak v únoru letošního roku informoval Zlínský deník, měl Čechmánek podle žaloby způsobit v letech 2011 až 2014 ve 28 případech mnohamilionovou škodu tím, že připravil své dodavatele a věřitele o peníze, o kterých prý věděl, že je nevrátí.

Roman Čechmánek: V podnikání se mu nevedlo

Podle původně podané obžaloby přesáhla škoda v případu 15 milionů korun, čímž Čechmánkovi hrozilo pět až deset let vězení. Po provedeném dokazování však žalobce Petr Matoušek uvedl, že škoda je přibližně o polovinu nižší. Kvůli tomu tedy navrhl věc překvalifikovat a olympijskému šampionovi z Nagana hrozily dva roky až osm let vězení.

Čechmánek má za sebou bohatou a úspěšnou hokejovou dráhu. Je členem zlaté party ze zmiňované naganské olympiády, vlastní tři zlata z mistrovství světa, na kontě má 235 startů v NHL včetně play off v barvách Philadelphie a Los Angeles. Po konci kariéry se vrhnul na podnikání, v kterém se mu nedařilo.

Obžalovaný byl z toho, že firmám, které pro něho pracovaly například na jeho pivovaru s restaurací ve Zlíně, v letech 2011 až 2014 neplatil za odvedenou práci. Podle obžaloby měl v době získání finančních prostředků a služeb vědět, že svým závazkům nedostojí. Podle obžaloby si půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že závazky nebude schopen splatit.

Šampion z Nagana byl třikrát zproštěn obžaloby

Roman Čechmánek stanul u Krajského soudu ve Zlíně v této věci počtvrté, třikrát byl přitom zproštěn obžaloby. Vrchní soud v Olomouci ale verdikt dvakrát a naposledy částečně zrušil a vrátil věc k projednání do Zlína.

Roman Čechmánek vinu vždy popíral, u soudního líčení se hájil tím, že za dluhy stojí jeho nesprávné podnikatelské kroky a nejednal s úmyslem někoho podvést. Vymstilo se mu prý to, že se rozhodl investovat v několika náročných projektech najednou. Ať už šlo o stavbu minipivovaru ve Zlíně, přestavbu bytového domu v Holešově nebo o přestavbu statku na hotel v Chorvatsku. Jak Čechmánek několikrát zdůraznil, zničila ho insolvence, kvůli níž nemohl prodávat svůj majetek.

„Tyto věci by se měly řešit v rovině občanskoprávní. Kdyby jednotliví věřitelé zažalovali o peníze pana Čechmánka, tak už je dávno mají a tento soud by vůbec nebyl,“ citoval server iDnes.cz Tomáše Štípka.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy