Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Velikonoce se blíží: Meteoroložka Dagmar Honsová říká, že si užijeme jarní počasí

Počasí na Velikonoce: Meteoroložka Dagmar Honsová řekla, zdali si užijeme jarní teploty
Zdroj: Pixabay / koláž eXtra.cz
počasí

Velikonoční svátky už se kvapem blíží. Mnoho lidí má na tento čas naplánovanou dovolenou, kterou však může stále překazit špatné počasí. Jaký výhled se nabízí na Velikonoce, se redakce eXtra.cz zeptala meteoroložky Dagmar Honsové. "Výhledy počasí, které počítají teplotní a srážkové odchylky od dlouhodobého normálu na několik týdnů dopředu, ukazují, že teplotní odchylka i na konci března bude zůstávat kladná a že letošní Velikonoce tak budou připomínat počasím svátky jara," řekla Honsová.

Velikonoční svátky bývají předzvěstí jara. Bude však jarní i počasí? Na to se redakce eXtra.cz zeptala meteoroložky Dagmar Honsové.

Velikonoce nemají pevně stanovené datum - v kalendáři může velikonoční neděle připadnout na jakoukoli neděli od 20. března do 25. dubna. Za uvedené období možného výskytu Velikonoc vzroste průměrná denní teplota v pražském Klementinu z 5,4 °C na 10,2 °C. Proto jsou podle Honsové i teplotní extrémy na jarní svátky v širokém rozmezí - nejvyšší teplota vzduchu během Velikonoc byla v Praze naměřena 23. dubna roku 1968 a vystoupila na 30,9 °C, naopak ty nejnižší na stanici Desná Souš z 21. března 1962 -18,5 °C, v roce 2012 na Jizerce klesla rtuť teploměru 8. dubna k -20,5 °C.

Dagmar Honsová: Letos půjde o svátky jara

Letos velikonoční neděle připadá na 31. března. "Výhledy počasí, které počítají teplotní a srážkové odchylky od dlouhodobého normálu na několik týdnů dopředu, ukazují, že teplotní odchylka i na konci března bude zůstávat kladná a že letošní Velikonoce tak budou připomínat počasím svátky jara. Ne jako v roce 2013, kdy Velikonoce připadly na stejné datum jako letos a na Moravě a ve Slezsku napadlo nejvíce sněhu v nížinách za celou zimu," říká pro eXtra.cz Honsová.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy