Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Zelenskyj v Kongresu přirovnal Rusy k nacistům. Od Bidena na ně dostal supermoderní raketový systém

Volodymyr Zelenskyj během projevu v Kongresu. Za ním s ukrajinskou vlajkou  předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi a viceprezidentka Kamala Harris.
Zdroj: Profimedia
+ Další 2 fotografie
válka na ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl projev na zasedání Kongresu Spojených států, ve kterém podle listu The Guardian slíbil, že jeho země nikdy nepoleví ve svém odporu vůči ruské agresi a že pokračující podpora Washingtonu je klíčem ke konečnému vítězství. Od amerického protějšku Joea Bidena dostal na rozloučenou vojenský protiraketový systém Patriot.

Volodymyr Zelenskyj byl v Kongresu Spojených států přijat bouřlivým potleskem poté, co přednesl svůj ostrý projev. „Naše dva národy jsou v této bitvě spojenci a příští rok bude zlomový. Vím to. Bude to bod, kdy ukrajinská odvaha a americké odhodlání musí zaručit budoucnost naší společné svobody. Svobody lidí, kteří stojí za svými hodnotami,“ řekl podle listu The Guardian.

Zelenskyj: Navzdory zkáze Ukrajina nepadla

Ukrajinský prezident opustil svou zemi poprvé od ruské invaze před 300 dny. Nejprve přejel do Polska a poté odletěl do Washingtonu, aby přímo požádal Kongres o pokračující vojenskou pomoc v obavách, že nastupující republikánské vedení Sněmovny reprezentantů by mohlo být proti návrhům na dodatečných 45 miliard dolarů na zbraně a další pomoc v příštím roce.

„Navzdory všem předpokladům, zkáze a temnotě Ukrajina nepadla. Ukrajina je naživu a pokračuje,“ řekl dále. „Porazili jsme Rusko v bitvě o smysl světa. Nemáme strach. Neměl by ho mít nikdo na světě. Ukrajina toto vítězství získala a všem dodává odvahu, která inspiruje celý svět." uvedl ukrajinský lídr, kterého přerušovaly salvy potlesku. Ukrajinské vojáky následně přirovnal k americkým vojákům, kteří vzdorovali Němcům v bitvě v Ardenách o Vánocích 1944.

Ukrajina podle Zelenského nikdy nepoleví ve svém odporu vůči ruské agresi. Pokračující podpora Washingtonu je pak podle něj klíčem ke konečnému vítězství. Od únorové invaze Rusů poskytly Spojené státy Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 22 miliard dolarů. Ve středu Bílý dům oznámil další pomoc ve výši 1,85 miliardy dolarů, včetně raket protivzdušné obrany Patriot na ochranu ukrajinské infrastruktury, již ochromené ruskými útoky. Takový systém dostala Ukrajina vůbec poprvé.

Dárek od Bidena umí sestřelovat rakety

Patriot je podle listu The Sun považován za jeden z nejpokročilejších systémů protivzdušné obrany v arzenálu Joea Bidena a nabízí ochranu proti letadlům, řízeným střelám a balistickým střelám. Patriot obvykle obsahuje odpalovací zařízení spolu s radarem a dalšími podpůrnými vozidly.

Zelenského cesta podléhala mimořádným bezpečnostním opatřením. V pohotovosti tak byly stovky členů zpravodajských služeb. Vše měla pod palcem americká tajná služba. „Od okamžiku, kdy prezident přistane a sejde po schodech svého letadla, bude pod ochranou tajné služby,“ potvrdil jeden z úředníků listu ABC News. Tuto ochranu měl Zelenskyj po celou dobu pobytu, dokud nenastoupil zpět do letadla a neodletěl do Evropy.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy