Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Válka na Ukrajině: Zaplať, jinak přijdeš o syna, napsali ženě z Mariupolu

Video uneseného syna.
Zdroj: Twitter Podolyak_M
+ Další 3 fotografie
válka na ukrajině

"Máte 15 minut na rozmyšlenou. Pokud nám dáte výhodnou nabídku, necháme vašeho syna žít." Tento děsivý vzkaz uslyšela 24. dubna večer filmařka z ukrajinského Mariupolu Olga Novikova. Jejího syna unesli neznámí lidé a požadují za něj výkupné. Sama se nyní podle serveru Meduza snaží svůj příběh zviditelnit, aby zabránila jeho zabití. Zveřejnila ho na Facebooku a doufá v případnou výměnu za ruské zajatce.

O situaci, kterou nechce zažít žádná matka, hovořil s Olgou Novikovou server Meduza. "Pointa je, že neexistuje žádná záruka, že ho nechají žít, i když zaplatím výkupné. Únosci ho drží v izolaci. Myslím, že publicita by mohla pomoci. Musíme jednat hned teď, abychom zajistili, že se ho ruská strana neodváží zastřelit, jako pokud by pro ně byl jen další osobou," vysvětluje Novikova.

Máte 15 minut na rozmyšlenou

Podle ní jde v případě únosu jejího syna pouze o byznys. "Myslím, že se právě teď snaží vydělat peníze. Je to jen byznys, který si založili. A jejich velitelé o tom pravděpodobně nevědí," přemítá zoufalá matka.

Zároveň popsala, jak proběhl kontakt s únosci. "24. dubna kolem 14:00 mě kontaktovali z facebookového účtu mého syna. Muž, kterého jsem nikdy předtím neslyšela, mi poslal hlasovou zprávu, abych mu poslala své telefonní číslo s tím, že mají mého syna. Ale nakonec mi nezavolali na telefon, takže jsem nezískala čísla únosců. Zavolali mi na Facebook Messenger — opět z účtu mého syna — a bez obalu řekli: ‚Dáme vám 15 minut na rozmyšlenou — pokud uděláte nabídku, která nás zajímá, necháme vašeho syna žít. Pokud ne, zastřelíme ho," uvedla mrazivé podrobnosti Novikova.

O patnáct minut později jí zavolali znovu, jenže Novikova jim neměla moc co nabídnout. Únosci však už měli jasný požadavek: "5 000 eur do zítřka." "Pokud se vám to nepodaří získat, pošleme vám video ukazující zabití vašeho syna,“ dodali.

„Jsem voják ze 109. brigády teritoriálních sil Doněcké oblasti,“ říká na videu, které jí zaslali únosci, Alexej. Ten zřejmě jen převypráví vše, co mu nařídili. Ve videu také říká, že je s ním zacházeno dobře a že nepotřebuje zdravotní pomoc.

Podle Novikové únosci neukázali žádný doklad o službě v armádě, ale pouze Alexejův studentský a občanský průkaz. Nadějí pro ni může být, že Ukrajina Alexeje přidala na seznam pro výměnu zajatců. Rusové se však k případné výměně zatím nevyjádřili.

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy