Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Válka na Ukrajině: Vraťte nám Aljašku, hrozí Spojeným státům předseda ruských poslanců!

Předseda ruské Státní Dumy Vjačeslav Volodin.
Zdroj: Wikimedia Commons
+ Další 2 fotografie
území

Vjačeslav Volodin, spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina a předseda Státní dumy, dolní komory zákonodárného sboru země, vydal ve středu důrazné varování, že Rusko má co vymáhat od USA. Jak uvedl magazín Newsweek, nejde o nic menšího než o stát Aljaška.

"Když se pokoušejí přivlastnit si náš majetek v zahraničí, měli by si být vědomi toho, že my máme také co požadovat zpět," řekl podle Newsweeku Volodin během středečního setkání s ruskými představiteli.

Napětí mezi USA a Ruskem narůstá už měsíce uprostřed probíhající války na Ukrajině a bezprecedentních sankcí, které západní země uvalily v reakci na Putinovu invazi. Rusko zašlo tak daleko, že pohrozilo přímým konfliktem s USA a NATO, čímž vyvolalo obavy, že by se válka mohla rozšířit za hranice Ukrajiny. Volodinovy ​​komentáře naznačují, že by se Rusko mohlo zaměřit na Aljašku jako odvetu za zmrazení ruských aktiv, což je krok, který by mohl odstartovat obávanou vojenskou konfrontaci mezi Ruskem a USA.

Aljaška už není "Sewardova lednička"

Aljaška byla kdysi součástí Ruska, avšak 30. března 1867 od něj celé toto obrovské území zakoupily Spojené státy americké za cenu 7,2 milionu dolarů. S odkazem na tehdejšího státního tajemníka Williama H. ​​Sewarda i někteří Američané v té době dohodu kritizovali s tím, že ji nazývali „Sewardova pošetilost“ nebo zemi jako „Sewardova lednička“, ale kritika ustala po zlaté horečce na Klondike v roce 1896.

Aljaška se oficiálně stala americkým státem až v lednu 1959, ve stejném roce, kdy získala státnost také Havaj. Ačkoli ruské vlastnictví Aljašky skončilo před více než stoletím, země a stát sdílejí geografickou blízkost. Rusko a Aljaška přes ruský Velký Diomedův ostrov a aljašský Malý Diomedův ostrov jsou od sebe v nejbližším bodě v Beringově průlivu podle oficiálních stránek Aljašky vzdáleny méně než 4,8 kilometru. Pevninská Aljaška a Rusko jsou od sebe vzdáleny 88 kilometrů v jejich nejbližším bodě mezi aljašským poloostrovem Seward a ruským poloostrovem Čukotka.

Volodin není jedinou ruskou osobností, která mluvila o tom, že si Rusko vezme Aljašku zpět. Oleg Matvejčev, člen Dumy, řekl ruské státní televizi začátkem tohoto roku, že Rusko by mělo usilovat o „navrácení veškerého ruského majetku, majetku ruského impéria, Sovětského svazu a současného Ruska, který byl zabaven ve Spojených státech, a tak dále." Na otázku, zda to zahrnuje Aljašku, Matvejčev odpověděl, že ano.

Guvernér Aljašky Mike Dunleavy v reakci na tehdejší Matvejčevovy komentáře na Twitteru uvedl: "Hodně štěstí! Ne, pokud k tomu máme co říct. Máme stovky tisíc ozbrojených Aljašanů a vojenských příslušníků, kteří to budou vidět jinak."

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy