Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Válka na Ukrajině: První zraněný dobrovolník z Čech! Leží v ostřelovaném Kyjevě

Kyjev se proměnil v bitevní zónu.
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 36 fotografií
Válka na Ukrajině

Během války na Ukrajině utrpěl zranění první český dobrovolník a momentálně leží v jedné z kyjevských nemocnic. Seznam Zprávám to měly potvrdit dva důvěryhodné zdroje. Kyjev je spolu s dalšími městy jako Charkov či Mariupol neustále ostřelován ruskými vojáky.

Válka na Ukrajině si vyžádala již mnoho obětí, ale žádnému z českých dobrovolníků, kteří odjeli do země bojovat, se ještě nic vážného nestalo. Až doposud, kdy měl utrpět zranění první Čech, jak potvrdily Seznam Zprávám zdroje.

Podle nich se má jednat o zranění hrudníku a dobrovolník leží v Kyjevě. Na Ukrajinu odjelo plno českých dobrovolníků pomoci, ale nikdo neví přesné číslo. „Ministerstvo obrany aktuálně eviduje zhruba 600 žádostí a dotazů na vstup do ozbrojených sil Ukrajiny. Nemá ale k dispozici informace o tom, kolik občanů České republiky již odešlo bojovat na Ukrajinu,“ prozradila pro již zmíněný web Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Města jsou stále ostřelována

Ukrajina je stále ostřelována ruskými vojáky. Nejhůře jsou na tom města Mariupol, Charkov či Kyjev. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ruská média uvedl, že žádný Mariupol již neexistuje. „Žádný Mariupol neexistuje. Mariupol je velké město. Je tam půl milionu lidí. Dokážete si představit, že ve městě s půl milionem obyvatel je postiženo 90 % budov? Prostě nejsou. Jsou spálené, zbořené, jsou pryč. Ale proti menším městům zůstaly alespoň nějaké výškové budovy. Takže si dokážete představit, co se tady stalo?“ uvedl Zelenskyj.

Na následky války zemřely tisícovky nevinných lidí. Více než tři miliony obyvatel opustily Ukrajinu, aby se tito lidé zachránili před válkou, do bezpečí míří hlavně ženy a děti. Útok rozpoutal ruský prezident Vladimir Putin napadením země letos 24. února.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy